Stengt eller kolonne på mange veier over fjellet

Haukelifjell er nå åpen for trafikk etter uværet. På Hardangervidda er det kolonnekjøring. Det forventes at flere overganger åpner senere i kveld.

Publisert:

RUSKETE: Slik så det ut like utenfor Haukelitunnelen torsdag morgen. Foto: Statens vegvesens webkamera

Det er stor og betydelig snøskredfare, melder Varsom.no.

For torsdag er det rød faregrad, nivå fire (stor fare), for Voss og Hardanger. For Indre Fjordane og Indre Sogn er rasfaren satt til nivå tre.

Over Haukelifjell og på Hardangervidda ble det innført kolonnekjøring i ettermiddag.

– Sterk vind

På Hardangervidda og Hemsedalsfjellet har brøytemannskapene store hatt utfordringer på grunn av sterk vind og store nedbørsmengder i form av snø, fortalte trafikkoperatør Marianne Hove ved VTS Vest til BT tidligere i dag.

UVÆR: Et knippe bilder fra Vegvesenets kamera i fjellet. Fra oppe til venstre og med klokken: Riksvei 7 Haugastøl, fylkesvei 53 ved Tyin hotell, E134 over Haukelifjell og riksvei 7 ved Skulevika. Foto: Statens vegvesens webkamera

– Men vinden skal roe seg på alle fjellovergangene utover ettermiddagen og kvelden, så det ser ikke så verst ut fremover. Jeg antar alle overgangene vil åpne i dag, sa hun.

E16 over Filefjell er åpnet for trafikk igjen etter nattens uvær, og på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det også åpent.

Fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol er åpnet opp for kolonnekjøring. Det forventes at veien åpnes for fri ferdsel klokken 18.00. Det meldte veitrafikksentralen klokken 14:48.

Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt på grunn av uvær. Det dreier seg om:

  • Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal
  • Riksvei 13 over Vikafjellet
  • Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli
  • Fylkesvei 40 over Dagalifjell
  • Litt før klokken 08.00 ble det meldt om et snøras som dekker hele veien mellom Sørheim og Feigefossen på fylkesvei 331 i Luster i Sogn og Fjordane. «Entreprenør er på vei», skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.
  • Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er delvis stengt

Normalt rush, nattoget forsinket

I tillegg melder Vegtrafikksentralen klokken 05.30 at det over E16 Filefjell er kolonnekjøring for alle kjøretøy. Den veien ble åpnet for fri ferdsel i 10-tiden. I 09-tiden gikk det fra stengt til kolonne over Hemsedalsfjellet. Denne veien er nå åpnet for fri ferdsel.

Rundt klokken 07 ble det også innført kolonnekjøring på riksvei 15 over Strynefjellet.

Trafikkoperatør Hove melder ellers at alle fergesamband går som normalt, og at rushtrafikken i Bergen og på Vestlandet går som normalt.

På Bergensbanen ble det problemer ved Haugastøl natt til torsdag, etter at et godstog kjørte seg fast i snøen. Det betyr flere timers forsinkelse for nattoget til Bergen fra Oslo.

Også onsdag morgen kom nattoget mye for seint inn til Bergen, da på grunn av en togbrann på Voss.

BOM STOPP: Her er et bilde fra Haugstøl bom på riksvei 7 i 05-tiden torsdag. Foto: Statens vegvesens webkamera

Publisert: