Justisministeren vil granske politiet etter Eirik Jensen-saken

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil nå ta initiativ til en ekstern og uavhengig gjennomgang av Oslo-politiet i lys av Eirik Jensen-saken.

Publisert Publisert

Den tidligere politimannen Eirik Jensen forlater rettssal 250 i Oslo tinghus etter å ha mottatt dommen på 21 års fengsel mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) varsler gransking av politiet i kjølvannet av Eirik Jensen-saken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er ulike sider ved denne saken som gjør at vi må se nærmere på politiets arbeid. Selv om dommen ikke er rettskraftig, er det forhold som har kommet fram i saken som gjør at det uansett er riktig å nå ta initiativ til en grundig gjennomgang, sier statsråden i en pressemelding tirsdag.

– Gjennomgangen skal gjøres uavhengig av skyldspørsmål og det endelige utfallet av rettssaken, sier Amundsen, som i tett dialog med Politidirektoratet nå vil utarbeide et mandat for gjennomgangen og den videre prosessen.

«Grov korrupsjon»

Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett mandag dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon, medvirkning til hasjimport og våpenlovbrudd. Dommen vil etter all sannsynlighet bli anket.

Han ble dømt for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013, og tingretten slo fast at Jensen har mottatt gaver til en verdi av 667.800 kroner fra Gjermund Cappelen.

Cappelen ble for sin del dømt til 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon, samt til inndragning av 825 millioner kroner.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker en gjennomgang av Oslo-politiets arbeid velkommen.

– Selv om dommen ikke er rettskraftig, er det forhold ved saken som gjør at det likevel er riktig å ta initiativ til en gjennomgang, sier han.

Gjort endringer

Humlegård sier dette arbeidet vil være viktig både for å ta lærdom av saken og for tilliten til politiet.

– I likhet med politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt er jeg opptatt av å sikre en ekstern og uavhengig gjennomgang, og vi mener det er riktig at Justisdepartementet har tatt et slikt initiativ, understreker Humlegård.

Sjøvold var allerede mandag inne på at en gjennomgang kunne bli nødvendig. Han åpnet da for at noen utenfor politidistriktet skal undersøke hvordan saken egentlig er blitt håndtert internt, og hvordan de i dag forholder seg til kilder og informanter.

– Vi har gjort endringer allerede før pågripelsene i denne saken, sa politimesteren, som nevner regel- og rutineendringer, blant annet for hvordan man skal behandle nettopp informanter og kilder i kriminelle miljøer.

Tillit til politiet

Flere forskere har vært inne på at saken først og fremst er et alvorlig skudd for baugen for tilliten til norsk politi.

– For meg handler dette om å bevare tilliten til politiet og rettsstaten. Da trenger vi full åpenhet og en skikkelig gjennomgang av hvordan politiet jobber. Dette handler ikke bare om rutiner og retningslinjer, men om kultur og ledelse innen politiet, sier Amundsen

Justisministeren viser til at både Humlegård og Sjøvold har åpnet for en uavhengig gjennomgang.

– Politiet må alltid være villige til å lære, være klare på hvor grensene går og jobbe aktivt med forebygging av korrupsjon, sier Amundsen.

Publisert