De beste ultrabook-ene

Vi har testet åtte 13-tommere. Dette er våre favoritter.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Se alle testene nederst i saken.

Det er i 13-tommers-segmentet de fleste produsentene lanserer sine heftigste og mest påkostede bærbare datamaskiner. I den Macbook Air-inspirerte ultrabook-klassen.

Den siste modellgenerasjonen har fått Intels nye Haswell-prosessorer. Det betyr vesentlig lengre batterilevetid, bedre grafikkytelse og potensielt noe lavere kjølebehov.

Med priser fra 8000 kroner og oppover er dette i første rekke typiske «kaffebar-» og businessmaskiner, men de vil selvsagt også kunne gjøre en super jobb som familiemaskiner.

Slik har testutgavene våre vært konfigurert:

PCdata-cZyBYPXXcQ.jpg

Ulike kvaliteter

Som nevnt synes vi nivået er høyt, og det er ingen av disse maskinene vi direkte vil fraråde noen å kjøpe.

Ytelsene er generelt svært jevne over hele feltet, men vi kan nevne at RAID-løsningene, et oppsett der flere harddisker samarbeider, til Acer og Asus gir knallgode diskhastigheter. Det går dog på bekostning av sikkerheten, da du mister data fra begge diskene om én av dem ryker.

Macbook Air har også fått en raskere lagringsløsning i år, i og med at Apple har byttet fra SATA til PCIe som tilkobling.

Skjermmessig skiller det mer, men mest på oppløsningsnivå. Samsung Ativ Book 9 Plus har den mest vanvittige oppløsningen av dem alle med 3200x1800, og Samsung-skjermen er kanskje også jevnt over den beste.

PLS-panelene til Samsung har særdeles dype farger, et fenomenalt sortnivå og knallgode innsynsvinkler. Uavhengig av oppløsningen liker vi også skjermene til Dell og Asus.

Macbook Air -skjermen har ikke touch, men er samtidig en fordel ettersom panelet da kan plasseres nærmere skjermglasset. Det gir en tydelig redusert mengde refleksjoner. Vi skulle ønske Apple hadde gitt også Air «retina-skjerm» under siste oppgradering, men Apple har tydeligvis prioritert batterilevetid foran noe annet.

PCtest-z_FCbCqdiB.jpg

Best batteri

Og på batterilevetid er det Macbook Air briljerer mest. Vi snurret HD-film i vanvittige 13 timer og fem minutter før Air sa god natt, og det er det ingen av de andre maskinene som er i nærheten av å matche.

Batteri-_t2Ga_gTFA.jpg

Da vi testet den kjørte den fortsatt på Mountain Lion, men vi har sett andre medier rapportere at nye OS X Mavericks klarer å skvise enda et par timer ut av Air-batteriet. Da har konseptet heldagsbatteri fått en ny betydning.Nærmest av Windows-konkurrentene er det Dell XPS 13 som kommer, riktignok med en litt annerledes test, men med omtrent samme belastningsnivå. Åtte timer og 47 minutter er veldig bra i Windows-sammenheng, men alle maskinene kommer samtidig relativt godt ut av det i vår batteritest.

Den eneste som plasserer seg noe bak resten er Asus UX301 , som riktignok har en litt kraftigere og mer strømkrevende prosessor. Seks og en halv time er likevel godkjent også for UX301. TEST:Hvilken smartklokke skal du gå for?

Støy og varme

Den beste kjøleløsningen er det Acer Aspire S7 som har, i alle fall om støynivå er et kriterium.

Aspire S7 er først og fremst musestille ved all lett bruk, og selv ved tyngre bruk har viftene null problemer med å lede unna varmen uten at støynivået blir høyere enn at det kan overdøves av relativt lite volum på høyttalerne. Det er imponerende.

Sony Vaio Pro 13 og Asus UX301LA har visse problemer med støy, men Sony-maskinen skal ha fått en ny firmware siden vi testet den, og det skal ha gjort problemet mindre, uten at vi kan gå god for det.

Øvrig

Andre ting vi vil fremheve er Asus UX301LA s Iris-løsning på grafikken. Den er mellom 30 og 40 prosent raskere enn de fleste av de øvrige, og det eneste valget i denne testen om du ønsker å spille krevende spill.

Den beste kombinasjonen av tastatur og pekeplate er det nok fortsatt Apple som leverer i Macbook Air , men vi synes også Samsung, Asus og Dell gjør det bra her. Acer Aspire S7 har uheldigvis et litt seigt tastatur som ikke registrerer samtlige tastetrykk, og det er et til dels stort minus.

Dell er den kjipeste når det kommer til tilkoblingsmuligheter, kanskje sammen med Apple. Seieren her er det Acer som stikker av med, men kun på grunn av deres trumfkort: En egen Acer-port, som gjennom en medfølgende adapter gir tilgang til en ekstra USB-port, ethernet og VGA.

Begge Asus-maskinene har også medfølgende adaptere som gir tilgang til ethernet og VGA. De har også miniDisplayport.

TEST: Macbook Pro Retina 13:Den holdt 11 timer og 41 minutter

Konklusjon

Nivået er gjennomgående høyt på alle de åtte maskinene vi har testet, og det er ingen av testdeltagerne vi direkte vil fraråde noen fra å kjøpe.

De har alle sine styrker og svakheter, men kan du leve uten touch— og retinaskjerm er det Apples Macbook Air som jevnt over er den beste maskinen. Ikke minst på grunn av sin vanvittige batterilevetid og 13 timer og fem minutter med HD-film, men også tastaturet, det lave støynivået og byggekvaliteten trekker opp.

Vil du ikke ha Apple eller OS X er Windows-konkurrentene mange. Vi synes Dell XPS 13 har mange av de samme kvalitetene som Macbook-en. Samsung Ativ Book 9 Plus, Acer Aspire S7 og Asus UX31LA er også gode valg.

NB! Prisene er i stadig endring og tilbudene er mange, så her kan det følgelig lønne seg å gjøre et prissøk.

Macbook Air - Best i test

AirBook-0yu3pYUiGp.jpg

Karakter: 9/10Skjerm: 1400 x 900

Touch: Nei

Batterilevetid: 13:05

Vekt: 1.35 kg

Pris: Fra 8.590 kroner

Jevnt over særdeles god, og spesielt batterilevetiden er på topp. Attpåtil blant de billigste, skjønt Apples oppgraderinger er kostbare.

Les hele testen her

Samsung Ativ Book 9 Plus — Anbefalt

SamsungAtiv-Db6R3Rol2W.jpg

Karakter: 8/10Skjerm: 3200 x 1800

Touch: Ja

Batterilevetid: 7:54

Vekt: 1.39 kg

Pris: Fra 11.400 kroner

Den hyperoppløste skjermen er langt fra alt Samsungs flaggskip har å by på. Den har også et lekkert design, og god batterilevetid og lydkvalitet.

Les hele testen her

Dell XPS 13 — Anbefalt

DellXPS-Wv8Lf513x_.jpg

Karakter: 8/10Skjerm: 1920 x 1080

Touch: Ja

Batterilevetid: 8:47

Vekt: 1.37 kg

Pris: Fra 9300 kroner

Jevnt over en særdeles god og stillegående ultrabook med god batteritid, som attpåtil nesten får plass i et 11-tommers-skall. Kun to USB-porter.

Les hele testen her.

Sony Vaio Pro 13

SonyVaioPro-f0XQtJdO4y.jpg

Karakter: 7/10Skjerm: 1920 x 1080

Touch: Ja

Batterilevetid: 8:47

Vekt: 1.37 kg

Pris: Fra 9300 kroner

Denne lekre maskinen veier så vidt over et 1 kilo. Batterilevetiden er god, men den støyer til tider litt og skjermen gir noe gjenskinn.

Les hele testen her .

Acer Aspire S7

AcerAspireS7-IRxhlyOBBd.jpg

Karakter: 8/10Skjerm: 2560 x 1440

Touch: Ja

Batterilevetid: 7:28

Vekt: 1.3 kg

Pris: Fra 13.990 kroner

Den er tynn og lett, har imponerende lavt støynivå og varmeutvikling og en ekstremt kjapp lagringsløsning. Tastaturet er langt fra like imponerende og prisen er stiv.

Les hele testen her .

Asus Zenbook UX301LA

AsusUX31LA-rb3ujIyO09.jpg

Karakter: 8/10Skjerm: 2560 x 1440

Touch: Ja

Batterilevetid: 6:32

Vekt: 1.2 kg

Pris: Fra 14.500 kroner

Versting-ultrabook i glass med særdeles stiv prislapp. Spesielt viftestøyen og til dels batterilevetiden gjør at vi kan styre vår entusiasme.

Les hele testen her.

Asus UX31LA

AsusUX31LA-rb3ujIyO09.jpg

Karakter: 8/10Skjerm: 1920 x 1080

Touch: Ja

Batterilevetid: 6:32

Vekt: 1.4 kg

Pris: Fra 9500 kroner

Lekker og kjapp ultrabook i aluminium me god skjerm, et knallgodt tastatur og lavt støynivå og god batterilevetid.

Les hele testen her.

Sony Vaio Duo 13

SonyVaioDuo-GiCsWqeDJ0.jpg

Karakter: 7/10Skjerm: 1920 x 1080

Touch: Ja

Batterilevetid: 7:37

Vekt: 1.35 kg

Pris: Fra 10.990 kroner

Lekker slider-PC som yter godt, støyer lite og har god batterilevetid. Men prislappen blir for høy.

Les hele testen her.

Visste du at...

2013 ble et rekordårlig PC-år med en nedgang på ti prosent ifølge analysebyråene Gartner og IDC. PC-salget forventes å fortsette den negative salgstrenden i 2014, skjønt nedgangen vil bare bli på syv prosent, spår de to.

LES OGSÅ:

Slik får du maskimalt ut av batteriet

Publisert: