- Hvem har jeg lov til å dra på ferie med når foreldrene mine er skilt?

Kan jeg velge selv, spør gutt (11).

Noen ganger klarer ikke foreldre å bli enige om når du skal være med på ferie med den ene eller den andre. Det kan være ganske slitsomt, skriver Barneombud Anne Lindboe.
  • Barneombud
  • Anne Lindboe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Barneombud Anne Lindboe er fast spaltist i Aftenposten Junior og skriver blant annet om barns rettigheter.

Hei!

Har jeg lov til å reise på ferie med min far som er skilt fra min mor, når foreldrene mine ikke bor sammen?

Hilsen gutt (11)

Hei!

Hvis foreldre dine ikke bor sammen, skal de ha en avtale om hvor du skal bo og når du skal være sammen med den du ikke bor fast hos. Slike avtaler kan forandres på hvis de ikke fungerer.

Barneombud Anne Lindboe

Hva om mamma og pappa ikke blir enige

Noen ganger klarer ikke foreldre å bli enige om når du skal være med på ferie med den ene eller den andre. Det kan være ganske slitsomt. Hvis foreldre ikke klarer å bli enige om slike ting, kan de få hjelp på familievernkontoret. Det er gratis å få hjelp der.

Hvor og når kan man reise på ferie?

Mange barn spør meg om hvem som bestemmer hvor og når de skal på ferie. Det er ikke så rart at mange lurer på det. Frem til du er 18 år bestemmer foreldre, eller andre voksne som har ansvaret, for deg. Men alle barn har rett til å bli hørt! Det er ikke det samme som å få bestemme, men det betyr at de voksne skal høre på hva du mener før de bestemmer noe som gjelder deg. Dette med ferier gjelder jo absolutt deg. Derfor burde du få lov til å si din mening om hvor og når du skal på ferie.

Må jeg bli med på ferie?

Mange barn og unge har også lyst til å bli med andre venner på ferie, eller de vil kanskje være igjen hjemme når familien drar på ferie. Da er det viktig å snakke sammen og finne gode løsninger som passer for alle.

Men til syvende og sist er det foreldre som bestemmer frem til barna er 18 år.

Hilsen Anne

Les flere spørsmål og svar fra Junior her:

Publisert: