Når han og hun er uenige om antall barn
Tre eksperter gir råd.
- Babyverden.no
- Janet Molde Hollund

Har du alltid sett for deg hvor mange barn du ønsker deg, eller tenker du at det er en følelse som vil komme når tiden er moden?
— Det er forunderlig hvordan vi er satt sammen. I løpet av et svangerskap kan nok mange tenke at «dette blir siste gang». Men når de er ferdige og babyen er født, har de glemt disse tankene, sier jordmor Randi-Elisabeth Dalhaug ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssjukehus.
Hun sier at graviditeten har både en fysisk og en psykisk del.
— Gravide blir ofte veldig fokusert på seg selv, og det som skjer med kroppen. Psyken svinger, og noen blir så slitne at de nesten ikke orker noen ting. Likevel kan de tenke seg flere etterpå, sier Dalhaug.
Les også:
- Følte meg ikke vel som gravid- Ikke bare rosenrødt å være gravid
Flere spørsmål i livet behøver to ja for å bli en realitet. Å få barn sammen er nok et slikt spørsmål. Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.
Mange faktorer spiller inn
Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, forteller at siden jordmødre kommer tett på kvinner, er dette et tema som ofte drøftes i fortrolige samtaler.
— De kvinnene som føler de har fått nok barn, sier gjerne ifra om dette. De uttrykker at de føler seg helt ferdige både med svangerskap og fødsler. Begrunnelsene kan være så mange, det er mange faktorer som spiller inn i et levd liv, sier Schjelderup-Eriksen.
— Nåværende livssituasjon, tilrettelegging på arbeidsplass for graviditet og ammefri, alder, økonomi, nettverk, helse og ressurser er nok faktorer som spiller en avgjørende rolle for hver enkelt familie, tror hun.
Når han og hun ikke er enige
Samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs merker at mange par ofte tenker forskjellig.
— Det er ikke uvanlig at den ene parten er mer ferdig enn den andre. Temaet kommer også oftere opp nå som det er mer vanlig med samlivsbrudd og at folk går inn i nye forhold. Spørsmålet om felles barn dukker ofte opp på et tidspunkt, sier han.
Randi Elisabeth Dalhaug har inntrykk av at det ofte betyr mest for kvinnen å få et felles barn.
— Mannen synes kanskje det kan være kjekt med et felles barn, men tenker at det ikke er det viktigste. Men for mange kvinner blir det veldig viktig å ha et felles barn og planlegge dette, sier hun.
Les også:
Forskjell på å være ung og godt voksen mor?
-Et barn er det eneste som mangler
Når uenighet fører til samlivsbrudd
Peder Kjøs synes det er viktig å få frem at det også hender at det er motsatt, at kvinnen sier stopp.
— Mange kvinner føler samme frustrasjonen som noen menn gjør. Det kan handle om at de ikke ønsker en graviditet eller fødsel til, og for mange handler det om at en ny spedbarnsperiode blir for slitsomt, sier han.
- Hva gjør en om den ene parten ikke vil ha flere?
— Det kan nok bli en utfordring for samlivet hvis paret ikke er helt enig om hvor mange barn de ønsker seg. Som alt annet i livet handler samlivet om å finne gode felles løsninger, og noen ganger forhandle fram kompromisser alle kan leve med.
Flere spørsmål i livet behøver to ja for å bli en realitet. Å få barn sammen er nok et slikt spørsmål, sier Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.
Dersom en føler så sterkt for dette at en ikke kan leve videre sammen med partneren, kan det for noen bety samlivsbrudd. Samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs
Noen vil gjerne prøve å overtale partneren til å få flere. Det er ikke Peder Kjøs noen tilhenger av.
— Jeg fraråder overtalelse. Generelt vil jeg si at det å få barn er viktig, og det er også viktig å være et barn. Ethvert barn bør være ønsket, og det bør være minst mulig ambivalens knyttet til en familieforøkelse. Dersom den ene parten ikke ønsker et barn til, tenker jeg at det ikke er noe mer å hente. Da må en avfinne seg med at slik er det. Og en bør ikke komme med trusler for å få den andre med på å få et barn. Trusler er i utgangspunktet et dårlig tegn i et forhold, sier Kjøs, og legger til:
— Dersom en føler så sterkt for dette at en ikke kan leve videre sammen med partneren, kan det for noen bety samlivsbrudd.
Advarer mot å vente for lenge med å få barn
Men har dere ønsker om barn, råder Dalhaug par til å ikke vente for lenge med å prøve å få drømmen oppfylt.
— Mange har så mye de vil gjøre først, og venter med å få barn. Men når de har tid og er klar, lykkes de ikke. Dette kan bli en veldig stressfaktor. De må gjerne over på IVF, og her i Norge dekker staten bare tre forsøk. Dermed kan det også bli en kostbar affære, påpeker hun.
Artikkelen er skrevet av Babyverden
Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.