Over til DAB i tunnel

Neste år slukkes FM-båndet, og arbeidet med å installere DAB-anlegg i tunneler pågår for fullt.

DIGITAL LYD: Innen FM-nettet tas av lufta neste år skal alle større tunneler ha DAB-dekning. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Nylig ble det inngått en kontrakt på DAB-installasjon i 49 tunneler i Region sør. Det er selskapet Paneda fra Selje i Sogn og Fjordane som har fått oppdraget.

– Vi har siden oppstarten av Paneda i 2001 brukt betydelige ressurser på forskning og utvikling. Det er derfor svært gledelig å se at vi lykkes og disse investeringene betaler seg tilbake, sier teknisk direktør Oddvar Flølo i Paneda-gruppen, i en melding.

Les også

DAB-radioen Harriet trodde skulle vare livet ut, er allerede ubrukelig

I forbindelse med overgangen til DAB er Statens vegvesen i gang med å oppgradere alle kringkastingsanlegg i tunneler slik at de skal kunne sende DAB-signaler.

Kommunikasjon i tunnel er en del av

Les også

Vegvesenets sikkerhetsregime.

Det gjelder alle tunneler som er lengre enn 500 meter og med en årsdøgnstrafikk på minst 5000 biler.

Bakgrunn:

Les også

Nå kan Vegvesenet snakke til deg gjennom bilradioen din

Mange tunneler

Det nye systemet vil fungere omtrent som dagens nødmeldinger på FM-båndet, men der FM— meldingene kun slår inn på NRK P1, vil DAB-meldingene kunne bryte inn på alle radiokanaler.

De 49 tunnelene i Region sør skal ha 23 DAB radiosentraler som dekker flere tunneler samtidig. Paneda skal ha ansvar for sentralene de neste fire årene med opsjon på ytterligere seks år.

Les også

LG Stylus 2 er verdens første smarttelefon med DAB+

: Men er det noe vi trenger?
– Med den nye kontrakten dekker Paneda 100 tunneler i Norge med sitt egenutviklede kringkastingssystem, og er den største aktøren i det norske markedet, skriver selskapet i meldingen.

Selskapet har tidligere vunnet kontrakter for installering av radiokringkasting i noen av Norges mest trafikkerte tunneler, blant annet oppgraderingen av 27 tunneler i Oslo-området. Paneda sier de nå har dekket storparten av tunnelene fra Sverige-grensen, rundt Oslofjorden og sørover til Rogaland.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Men det skal ikke være så enkelt med DAB, les mer om temaet her:

Les også

Bilradio mindre populær enn antatt

Les også

NAF er kritiske til DAB-adapterne som tilbys norske bilister

Og noe helt annet:

Publisert: