Nordmenn dropper belte, hjelm og barnestol på ferie

Her er det farligst å være trafikant i ferien.

Når ferien slår inn med full tyngde og late dager, glemmer en av fem belte i baksetet, dropper barnestol til barna og er mer liberal med kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

– Mange legger igjen de gode og litt konservative holdningene til trafikk hjemme, mener Harald S. Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring.

Hvert år blir 250 nordmenn drept eller skadet i trafikken i utlandet.

Større risiko utenlands

Forsikringsselskapet har fått TNS Gallup til å undersøke våre holdninger til trafikksikkerhet i utlandet, og resultatet er ikke særlig oppløftende.

På tross av at risikoen for ulykker er større i mange land, velger mange å se gjennom fingrene med sikkerheten på ferie.

– Mer liberale holdninger til trafikk, sikring og alkohol kombinert med høyere ulykkesrisiko generelt, kan dessverre resultere i tragiske ulykker. Vi oppfordrer folk til å tenke trafikksikkerhet på samme måte som hjemme i Norge, og være bevisst på at trafikkmønster og kultur kan være veldig forskjellig fra det vi er vant til, sier Harald S. Hollerud.

Dropper barnesikring

Undersøkelsen viser at en av fem dropper bilbelte når de sitter i baksetet i bil i utlandet. Bare seks prosent av småbarnsforeldre har med barnestol hjemmefra; de fleste satser på å leie på stedet.

– Men det kan være vanskelig å leie stol i riktig vektklasse i andre land, noe som ofte ender med en enkel sittepute eller annet sikringsutstyr som ikke er godt nok, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Mange dropper også hjelm når de leier motorsykkel eller moped i utlandet.

De farligste landene

Thailand, Bulgaria, Hellas og Kypros er de farligste ferielandene for trafikanter.

Den norske ambassaden i Thailand opplyser at nordmenn skades i trafikken hver uke i landet. Mange av ulykkene er en kombinasjon av alkohol, badebukse, motorsykkel eller moped og ingen hjelm.

Europeiske Reiseforsikring mener risikoen i Thailand er så stor at de fraråder nordmenn å leie bil, mc eller moped.

Hellas, Kypros og Bulgaria har forøvrig dobbelt så mange trafikkdrepte per million innbygger enn Norge.

Følg oss på Facebook!

Er du mer liberal som trafikant i utlandet? Debattér saken!