Her er de største Apple-nyhetene

Ny Iphone, større Ipad og ny Apple TV.

NY IPAD: Apple, her ved toppsjef Tim Cook, lanserte onsdag en ny Ipad, den største de har lansert noensinne.
NY APPLE TV: Eddie Cue, enda en av Apples toppsjefer, presenterte den nye Apple TV.
WINDOWS ER MED: En av dem som er klare til å tilby innhold til Ipad Pro og Apple Pencil, er Windows som var på scenen og viste frem hvordan Power Point vil bli. Også Adobe fikk slippe til å servere smakebiter på tre Adobe-apper laget for Ipad Pro.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I kveld klokken 19.00 gikk startskuddet for Apples septemberlansering. På dagen ett år etter at Apple lanserte Iphone 6 og Iphone 6 Plus.

De fleste forventet at Apple vil trekke sløret av en ny generasjon Iphone, og at vi vil bli presentert den endelige versjonen av Ios 9.

Det som er sikkert, er at Apple fortsatt makter å lage en hype og et mediesikrus rundt sine lanseringer som Samsung og andre teknologibedrifter bare kan drømme om. Lik det eller ikke.

Hovednyhetene:

  • Ny Ipad
  • Ny Apple TV med ny fjernkontroll
  • Ny Iphone

Og her er reaksjonene:

Les også

Fornøyd med ny Apple TV, latter over Pencil

Først: Apple Watch

Først ut på scenen var ikke overraskende Apple-sjef Tim Cook, som startet med å snakke om Apple Watch og hvilken suksess den hadde vært de første månedene etter lanseringen.

KLOKKE: Jeff Williams presenterer Apple Watch.

Antallet Apple Watch-apper har passert 10.000, og nå kommer også Facebook Messenger med en app basert på det nye WatchOS2. Det samme gjør Gopro hvor du nå kan se bildet gjennom skjermen på klokken.Helse var også et stikkord, og de forfengelige kan glede seg over at motehuset Hermes kommer med en spesiallaget skinnreim til Apple Watch. Selve klokken kommer nå også i flere designvarianter og materialkombinasjoner. Alt for at alle skal finne en variant de vil gå rundt med.

Les også

Fem ting du bør vite før du kjøper smartklokke

Ipad Pro neste ut

En av kveldens større nyheter er en helt ny Ipad, nærmere bestemt en Ipad Pro-model. Den kraftigste og største Ipad-en så langt.

Skjermen er på 12,9 tommer og har 5,6 millioner piksler. Det betyr blant annet at man med splittskjerm kan vise to Ipad Air apper ved siden av hverandre.

Kontrast og fargegjengivelse skal være forbedret, og den nyeA9x-prosessoren er 1,8 ganger raskere enn A8x-prosessorene den erstatter. Det gjør det blant annet mulig å redigere tre 4K-strømmer samtidig.

PENN: "Apple Pencil" er blant nyhetene onsdag, her presentert av Phil Schiller.

Apple lanserte et såkalt smart-tastaturlaget laget av et helt nytt materiale som skal gi en helt egen brukerfølelse. Tastaturet kobles magnetisk til Ipad Pro via hva Apple kaller «smart-connector»Nytt er også «Apple pencil», en pen som lar deg tegne rett på Ipad-Pro-skjermen, ikke helt ulikt Samsungs løsning.

Ipad Pro har fått fire høyttalere som skal gi et langt større lydtrykk enn tidligere Ipad-er, og batteritiden hevdes å være på 10 timer.

Ipad Pro med sin store multitouch skjerm fås i sølv, grå og såkalt space grå. Prisene vil starte på hele 799 dollar. «Apple Pencil» vil koste 99 dollar og smarttastaturet 169 dollar, en pris noe som allerede diskuteres heftig på twitter i negativ forstand.

Alle vil bli tilgjengelige i november. Hvorvidt det også betyr i Norge, vites ikke i skrivende stund.

Tidligere denne uken:

Les også

Dramatisk fall i nettbrett-salget

Ny Apple TV

Apple-sjef Cook er tilbake på scenen og snakker om at TV-en spiller en viktig rolle i livene våre. Det er duket for Apple TV.

— Vår visjon er at TV-ens fremtid er apper, sa Cook, og viste til apper som Netflix og Hulu.

For å gi brukeropplevelsen en mer Iphone og Ipad-liknende preg, har Apple laget en ny fjernkontroll som både lar deg svipe med fingeren og styre TV-en med stemmen. Siri i fjernkontrollen altså.

NY APPLE TV: Eddie Cue, enda en av Apples toppsjefer, presenterte den nye Apple TV.

Du vil nå kunne søke etter komedier eller hva det måtte være, og ikke minst, Siri vil da lete gjennom alt innholdet, være seg det ligger i Netflix eller Itunes. Praktisk. Brukergrensesnittet har også fått et løft.Talekontroll av TV-er er ikke noe nytt, det har både LG og Samsung på sine TV-er. Men å snakke til TV-en? Vi kan ikke fri oss fra tanken på at det føles en smule fremmed.

Da har vi mer sans for den nye touch-funksjonen. Den gamle Apple-TV-fjernkontrollen var ikke mye å skryte av.

Eget TV OS og spill på TV-en

Den nye Apple-TV kjører et helt nytt operativsystem kalt TV OS, som skal gi apputviklerne helt nye muligheter. Noe både HBO, Hulu og Netflix har kastet seg over. Og ikke minst spill, som Star Wars og nye Guitar Hero.

SPILL: Nye spill designet for Apple TV, her presentert av Andy Sum fra selskapet Hipster Whale med spillet Crossy Road.

Det nye TV OS-et åpner også for multiplayer spill.

Apple tror også at shopping på TV-en vil få et løft med Apple TV og egne shopping-apper.

Fjernkontrollen har blåtann (4.0), innebygd gyroskop og akselerometer.

Apple TV kommer i to versjoner med innebygget minne på henholdsvis 32GB og 64GB med priser på 149 dollar og 199 dollar.

Les også

Iphonen med brenselcelle i varte i én uke før den måtte lades

Nye Iphone

Så, kveldens sikreste kort: ny Iphone. Eller retter sagt Iphone 6S og Iphone 6S Plus.

Tim Cook er veldig opptatt av å understreke at selv om de tilsynelatende ligner sine forgjengere på utsiden, er «alt nytt».

NY IPHONE: Apple lanserte - som ventet - Iphone 6s onsdag.

Deriblant et nytt 7000-aluminium chassis og et nytt og sterkere glass. Og ikke minst det Apple kaller 3D-touch, som lar deg trykke med ulik styrke for ulike funkjsoner.3D touch skal også la deg få tilgang til apper direkte fra hjemskjermen og multitaske raskere. Det blir med andre ord raskere å ta en selfie uten å måtte åpne hele kamera-appen.

På innsiden er den A9-prosessoren på plass, og skal være 70 prosent raskere (CPU) enn A8-prosessoren som sitter i forgjengeren.

På plass er også en ny Touch ID som skal være dobbelt så rask til å gjenkjenne fingeravtrykk.

Som mange hadde spådd, får de nye S-modellene nye kameraer på 12MP. Autofokus skal angivelig være raskere og fargegjengivelsen mer presis.

Og ikke minst, kameraet kan filme 4K-video(Ultra HD), slik Sony Xperia Z5 også kan.

Les også

Kameratrøbbel for Apple: tilbyr gratis kamerabytte om din Iphone 6 Plus er rammet 

«Levende bilder»

En ny kamerafunksjon som benytter 3D touch er hva Apple kaller «live foto». Trykk på stillbildet og det kommer til liv. Slik vi forstår det, tar kameraet automatisk opp video før og etter du tar bildet, slik at når du trykker på stillbildet begynner det «å leve».

Prisene i USA blir de samme som på dagens Iphone 6-modeller. Det blir trolig også tilfellet i Norge.

Iphone 6S og Iphone 6S Plus kommer i salg i 25.september i utvalgte land. En liste Norge ikke er med på. Vi må vente til «slutten av året». Vi tipper det betyr i god tid før julenissen kommer.

Mer om Apple og Iphone:

Les også

Kameratrøbbel for Apple  

Les også

Apple ble varslet om digert sikkerhetshull – valgte å ikke gjøre noe

Les også

Snart får du mer plass på Iphonen din

Les også

Iphone-lader eksploderte i senga til Lena (12)

Fra forrige lansering:

Les også

Her er de største Apple-nyhetene

Andre mobil-saker du bør få med deg:

Publisert: