Altibox flytter TV-hverdagen din til nettskyen

Satser flere hundre millioner på ny plattform som også åpner for Apple-TV og Playstation.

Altibox flytter PVR-tjenesten sin opp i skyen. Produktdirektør i Altibox Øyvind Lundbakk, viser frem den nye hjemmesentralen og dekoderen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bredbånds— og TV-leverandøren Altibox investerer flere hundre millioner kroner i en ny plattformsomskal gjøre TV-opplevelsen din mer sømløs.

Blant annet endres måten opptakene lagres på ved at innholdet tar steget fra dekoderen i stuen din og opp i nettskyen. Sammen med en skybasert PVR-tjeneste følger også støtte for en mer fleksibel måte å se innholdet på.

Flytter opptakene opp i nettskyen

Den nye plattformen har enn så lengearbeidstittelen New Horizon,og skal altså endre måten du lagrer opptakene dinepå.

Tidligere har den vanligste måten å lagre TV-sendingene du har sett på, vært via en PVR i stuen din. Her harinformasjonen blitt lagret på en lokal harddisk. Med den nye plattformen endres dette. I stedet for at innholdet lagres lokalt på en harddisk, blir det i stedet lagret på Altibox sine egne servere.

Ved å lagre filene i nettskyen fremfor på en boks under TV-en er skal det blienklere å se innholdet ditt på flere enheter – uten å være avhengig av at disse er koblet til det samme hjemmenettverket som dekoderen din.

  • Også RiksTV har kommet med en ny dekoder:

Les testen av Smart-boks II PVR

Offline-modus

Det betyr at du kan logge deg på via selskapets app på for eksempel et nettbrett, og se både opptak og lineær-TV så lenge du har nett-tilgang. I dag har du bare muligheten til å se på lineær-TV via appen «TV Overalt». Men ved å flytte PVR-tjenesten opp i skyen kan du snart også se opptak på farten så lenge mobilen eller nettbrettet ditt har nett-tilgang.

Opptak kan også lastes ned lokalt på enheten slik opptaket kan ses nå man er offline, for eksempel i bilen på vei til hytta.

NY: Den nye hjemmesentralen har godt med innganger.Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

I tillegg til å kunne strømme innholdet til en av enhetene dine, kan du også lagre innholdet lokalt. Dette skal fungere på alt av innholdet du lagrer med PVR-en, og det skal ikke være noen rettighetstvister som begrenser hvor lenge du får beholde innholdet.

  • **Hvilken strømmetjeneste er best?

Vi samletestet alle strømmetjenestene »**

Åpner opp for flere plattformer

Med den nye plattformen til Altibox åpner det seg også muligheter for å bruke andre enheter enn bare dekoderen, mobilen eller nettbrettet. De åpner nemlig for nye standarder og avspillere.

Det betyr kort at du kan bruke andre, tredjeparts enheter som for eksempel Apple TV, Chromecast, Xbox One og Playstation 4 for å hente ned TV-underholdningen hjemme.

I første omgang vil det bli den nyeste generasjonen av Apple TV som får denne støtten iform av en egen Altibox-app hvor man skal få tilgang på det meste av innhold og funksjoner med unntak av filmleie. Her er det ikke spikret noe eksakt dato, men håpet er ifølge Altibox selv å få dette på plass innen året er omme.

Nytt prukergrensesnitt hører også med. Her programarkivet. Foto: Ole-Henrik Johansen, Tek.no

Ny og raskere hjemmesentral

Sammen med at opptakene dine nå flyttes til skyen, kommer det også en ny hjemmesentral. Det vil si, noen av dere drar nok kjensel på denne allerede. Den er nemlig så smått blitt sluppet på markedet.

En av de store endringene på denne sentralen er at alt nå er huset under samme tak. Altså kan denne boksen ta seg av jobben med å ta inn signalet fra fiber-kabelen din, samt at den også gjør jobben som en fullkommen ruter.

Forlengeren har også mulighet for å motta kabel.Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Akkurat som de forrige ruterne til Altibox er også denne ruteren laget av ZyXEL, og har den nyestegenerasjonen av trådløs overføring, nemlig AC Wave 2.I tillegg har sentralen fått på plass seks innebygde antenner, som skal gjøre en bedre jobb med å forsyne flere enheter samtidig.

Skulle dog det trådløse nettet bli for slapt i den andre enden av huset ditt, vil selskapet innen noen uker komme med en forlenger. Denne har mye av den samme designen som hovedsentralen, og har i tillegg fire nettverksporter dersom du skulle trenge kablet nett videre fra denne enheten.

Prisene på denne forlengeren vil variere, men en pris rundt 1000 kroner må du nok regne med.

Huawei står bak den nye dekoderen

KOMPAKT: Den nye dekodere er ikke stor av seg. Her ved siden av en iPhone 6S Plus.Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Den nye plattformen til Altibox kommer med Android i bunnen. Sammen med dette kommer det også en helt ny dekoder. Denne skal produseres av kinesiske Huawei.Dekoderen blir nokså liten av vekst, og fungerer som en slags tynnklient mot Altibox sin nye plattform. Dekoderen vil altså ikke ta seg av den tunge prosesseringsjobben, da dette nå blir gjort av Altibox' store bakklienter. Selv om dekoderener kompakt, er det fortsatt fokusert på kraftig nok maskinvare til å møte fremtiden.

Den nye dekoderen er en liten sjarmør som er produsert av kinesiske Huawei. Modellen har altså ingen harddisk innebygget, men byr likevel på kraftig maskinvare.

Støtter 4K

En av tingene denne nye dekoderen skal kunne takle er 4K-oppløsning – med maksimalt 60 bilder i sekundet. Med andre ord blir dette etter alle solemerker den første dekoderen på markedet som takler dette.

På spørsmål om denne dekoderen også klarer 4K med HDR-innhold, får vi ikke noe klart svar, annet enn at den skal takle alt det nyeste på markedet i dag. Ergo er det grunn for å tro at den gjør det.

Altibox gjør også endringer på grafikken. I bildekarusellen nedenfor kan du se bilder av hvordan det antas å bli.

Trenger nødvendigvis ikke skifte ut sentralen

For å kunne ta i bruk den nye dekoderen med den skybaserte PVR-tjenesten, trenger du ikke nødvendigvis skifte ut hjemmesentralen din. Om du har en sentral av typen P2812AC, kan du fortsette å bruke denne sammen med den nye dekoderen.

For et dekoderskifte slipper du ikke unna. Prisen på denne dekoderen vil variere ettersom hvilke kampanjer den blir satt opp sammen med, samt at også eksisterende kunder vil kunne få egne avtaler.

Altibox vil starte å rulle ut PVR-tjenesten i starten av siste kvartal i år, med støtte for Apple TV som en mulig bonus. Videre vil støtte for andre tredjeparts enheter som Chromecast, PS4 og Xbox i løpet av første halvår 2017. * Det er ikke bare Altibox som ruster opp: Slik vil nye Canal Digital Go bli

Les også:

Les også

Nå kan du snart kutte TV-kabelen uten å miste bredbåndet

Teknologimagasinet: Med disse dingsene klarer du deg uten dekoderen:

Publisert: