Bygde egen Star Wars-droid

I to og et halvt år har Børge Vasshus (42) brukt mesteparten av fritiden til å bygge sin egen kjørbare R2-D2-droid.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En fremmed og litt ubestemmelig skapning vrir rundt på hodet og lager merkelige lyder før han beveger seg og kjører gjennom garasjeporten og ut i et vanlig boligfelt. For Star Wars-fans er han likevel lett gjenkjennelig som droiden R2-D2. — Jeg vet ikke om det var jeg som valgte Star Wars eller om det var Star Wars som valgte meg, sier Børge Vasshus til Stavanger Aftenblad med et smil.

Til daglig jobber han som senior software-ingeniør i ABB Robotics på Bryne. Det har han gjort i snart 21 år.

— Roboter har vært min lidenskap. Jeg visste at jeg skulle jobbe med roboter, så jeg gikk fra en fast jobb til en vikarstilling på Trallfa Robot, for det var det jeg ville, sier Vasshus.

Kan koste deg dyrt:

Les også

Denne Iphone-funksjonen bør du vurdere å slå av

Fascinert av roboter

FIRE ÅR GAMMEL: Børge Vasshus var bare fire år da den første Star Wars-filmen kom, men ble tidlig hektet på roboter og Star Wars. Nå har han bygd sin egen droid. FOTO: Ola Fintland

Helt siden han var liten har han vært fascinert av roboter og Star Wars, og via internett har han kommet i kontakt med andre med samme interesser.— Da jeg var fire år, fikk jeg en robot av foreldrene mine, og det var da robotinteressen startet. Det var en robot som kunne gå rett fram og viste en film av et månelandskap, og jeg var helt fascinert av det, sier Vasshus.

I to og et halvt år han har brukt mange hundre timer på å bygge en kopi av droiden R2-D2 fra Star Wars. Han har også meldt seg inn i R2-D2 Builders club.

Medlemmene kommer fra hele verden med flest fra Storbritannia og USA, og Vasshus anslår at 1500-2000 av disse er aktive.

To av medlemmene fra klubben har bygget en egen droid som er med i den nye filmen «Star Wars Episode VII: The Force Awakens», som har eksklusiv norgespremiere 16. desember - to dager før filmen kommer på kino i USA.

Dette er den første filmen i serien siden 2005, og den gjenforener skuespillerne Mark Hamill, Harrison Ford og Carrie Fisher, som alle var med i den originale trilogien.

Vasshus var bare fire år da den første Star Wars-filmen kom på kino i 1977. Men han fikk se filmen ("Star Wars Episode IV: A New Hope") da den ble vist på NRK. Nå har han sikret seg en plass på premieren på den nye filmen i Sandnes.

- Det kan hende at R2-D2 også blir med, smiler Vasshus.

Les også

Ti tegn på at Googles robot begynner å bli smart

To og et halvt år

GARASJEN: Når jeg jobber her i garasjen, er jeg i flyt, og jeg merker ikke at klokken tikker og at timene går, sier Vasshus. FOTO: Ola Fintland

I verkstedet på Ganddal har Vasshus bygget Norges første kjørbare Star Wars-droid. Droiden kan styres ved hjelp av mobiltelefon og har også innebygd software som styrer både lyder og bevegelser. Selve kjøringen foregår ved hjelp av fjernstyring.— R2-D2 er den mest ikoniske droiden fra Star Wars. Sammen med C-3PO er det også den eneste droiden som har vært med i alle filmene. I en av filmene kan R2-D2 faktisk også fly. Det har jeg ikke fått til ennå, smiler Vasshus.

- Hvor mye tid har du brukt på dette?

— Jeg har holdt på med dette i to og et halvt år. Det er gaming og roboter som er mine interesser og lidenskap. Så jeg bruker stort sett hver kveld fra åtte-halv ni og ut i de seine nattetimer, sier Vasshus.

Les også

Facebook vil varsle om statlige dataangrep mot deg

Egen timer på lyset

Før han går ut i garasjen tilbringer han tid med kona og ungene, men når han forsvinner ved åtte-ni-tiden om kvelden, er han som regel å finne i verkstedet.

— Når jeg jobber her, er jeg i flyt, og jeg merker ikke at klokken tikker og at timene går. Derfor har jeg lagt inn en timer på lyset. Når lyset slår seg av, er klokka 00.40, og da må jeg ofte trykke det på igjen for det er sjelden at jeg legger meg da, sier Vasshus.

I april var han på Star Wars Celebration-samling i California. Der ble den nye droiden BB8 presentert for første gang da den kom rullende inn på scenen.

— Da fikk jeg ståpels, sier Vasshus. Han er allerede i gang med å bygge sin egen.

Redd for at robotene skal ta over?

Publisert: