Er det noe vits å laste ned Apple Music?

Her er det du trenger å vite om Apples «Spotify-killer».

LANSERT. Apple Music er på lufta. Så gjenstår det å se om Apples strømmetjeneste har det som skal til for å få brukerne til å betale 99 kroner i måneden etter at den gratis prøveperioden er over.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Apple har sluppet Ios 8.4 som inkludererApples nye strømmetjeneste Apple Music.

På overflaten kan det se ut til bareå være nok en strømmetjeneste på lik linje med Spotify eller Tidal (tidl. Wimp).

Forskjellen er imidlertid at når Apple går inn i et marked, og erklærer sin ankomst med brask og bram, pleier det å få store konsekvenser.

Her er det du trenger å vite om Apples musikktjeneste:

Hva koster Apple Music?

Det første tre månedene duprøver Apple Music er gratis.Etter det må du imidlertid betale en fast månedspris på 99 kroner for å fortsette å bruke tjenesten fullt ut. Det samme som Spotify tar for sitt Premium-abonnement.

Apple Music tilbyr også et familieabonnement som kan brukes av opptil seks personer. Dette koster 149kroner i Norge.

Spotify har også et familietilbud hvor hvert familiemedlem får 50 prosent rabatt på abonnementet sitt, men hvis du og dine er flere enn to, vil Apples tilbud være klartbilligst.

Hva må jeg ha for å prøve Apple Music?

Applemusicnorge.jpg

I kjent Apple-stil er Apple Music i første omgang stort sett bare tilgjengelig på Apple-produkter. De ruller ut en ny oppdatering til samtlige Ios-enheter, Ios 8.4, hvor musikktjenesten er integrert.Det eneste unntaket er hvis du har en Windows-PC. Der vil Apple Music være tilgjengelig via Itunes, forutsatt at du har lastet ned den nyeste versjonen. Det samme gjelder naturligvis for Mac-versjonen.

Oppdateringsprosedyren på Iphonen eller Ipaden din er som vanlig:

  • Gå inn på Innstillinger
  • Trykk på Generelt
  • Trykk på Oppdateringer

Apple har sagt at de vil lage en Android-versjon av Apple Musicogså, noe som vil være den første mobil-appen de har laget for et annet mobiloperativsystem enn Ios. Android-versjonen er ventet å komme til høsten.

Hvordan er lydkvaliteten?

tidal.jpg

Apple har ikke sagt noe offisielt om det ennå, menApple Insiderskrev nylig at de hadde fått nyss om at lydkvaliteten var satt til 256 kbit/s i AAC. Det er lavere enn Spotifys 320 kbit/s i Ogg Vorbis-format, som de tilbyr premium-brukerne sine.Tidal tilbyr såkalt lossless kvalitet med langt høyere bitrate (1411 kbit/s), men det koster til gjengjeld dobbelt så mye som konkurrentene.

Sjekk om du hører forskjellen: Hør lossless Hifi-lyd mot vanlig

Ok, så hvorfor skal jeg velge Apple Music fremfor Spotify eller Tidal?

De som fra før er ivrige Ipohone-brukere, vil kanskje spesielt la seg friste. Dette er imidlertid bare antagelser, og vi har ikke prøvd tjenesten ennå.

Vi tror det kommer til å være tre ting som kan gjøre at Apple Music vil kunne ta brukere fra Spotify og Tidal:

  • Lavere pris Selv om det vanlige Apple Music-abonnementet trolig vil koste det samme som konkurrentenes tilsvarende produkt, kan familiepakken bli et svært prisgunstig alternativ.Spotify har også et familietilbud, hvor hvert familiemedlem får 50 prosent rabatt på abonnementet sitt, men hvis du og dine er flere enn to, vil Apples tilbud være klartbilligst.
  • Bedre/annet musikkutvalg Apple er gigantiske, og har allerede vist at de klarer å lokke artister som konkurrentene ikke har over på sitt lag. De klarte å overtale Taylor Swift til å inkludere sitt nyeste album, 1989, på Apple Music, og dette er trolig bare begynnelsen på en voksende trend av eksklusive avtaler mellom streamingtjenestene og artistene.
  • Bedre integrering med operativsystemet Når Apple lager en tjeneste for Apple-produkter, er det naturlig å anta den vil fungere godt på tvers av alle dingsene dine. Hvis du allerede har «alt» av Apple-dingser, vil Apple Music trolig fungere sømløst og enkelt, og Spotify vil plutselig fåen diger konkurrent over natta. Fordelen til Spotify er imidlertid at tjenesten har eksistert såpass lenge, at Spotify nå er integrert i alt fra TV-er til spillkonsoller.

PS! Multiroms-systemet Sonos er populært i Norge. Ved lansering støtter ikke Apple Music Sonos slik Spotify og Tidal gjør, men signaler fra både Apple Music og Sonos tyder på at Apples strømmetjeneste vil bli Sonos-klar i løpet av året.

Vil Apple Music bli like hyggelig mot «power users»?

Her har du ti triks for å bli en Spotify-mester

Publisert: