Helsedirektoratet fastholder fullamming i seks måneder

– Veldig skuffende at de har landet på dette, sier overlege.

Fullamming i seks måneder er det beste for babyen, så lenge den vokser som den skal.
  • Janet Molde Hollund - Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I dag sendte Helsedirektoratet forslag til ny nasjonal retningslinje for spedbarnsernæring til ekstern høring.

Det er 14 år siden retningslinjen ble sist revidert. Mange forventet endring i tidspunkt for introduksjon av fast føde til fire måneder, men det skjedde ikke.

– En ekstern gruppe sammensatt av fageksperter og brukerrepresentanter har bistått Helsedirektoratet i arbeidet med retningslinjen. Kunnskapen har ikke gitt grunnlag for å endre gjeldende anbefaling om lengden av fullammingsperioden, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til Babyverden.

Hun forteller at gruppen har vurdert hvorvidt spedbarn vil ha en fordel av introduksjon av mat før seks måneders alder, blant annet med hensyn til risikoen for å utvikle allergi eller atopisk sykdom og intoleranse – og med tanke på barnets spiseutvikling og aksept av nye smaker.

I en pressemelding skriver Helsedirektoratet: «Morsmelk er den beste maten for spedbarn, og spedbarn kan trygt få kun morsmelk med tilskudd av vitamin D de første seks månedene, dersom mor og barn trives med det.»

Les også:

Oppskrift på vellykket amming

Myndighetene anbefaler amming – men følger ikke opp

Morsmelk er best – når det er mulig

Men alle babyer er ikke like, og derfor er det vanskelig å si at én regel gjelder for alle.

– Vi har lagt vekt på at retningslinjen skal være et godt grunnlag for å gi råd om spedbarnsernæring, men veiledningen må tilpasses hvert enkelt barn og hver enkelt familie, sier Øien.

Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Hun sier videre at retningslinjen understreker at morsmelk er den beste maten for spedbarn, og at barn trygt kan få kun morsmelk og tilskudd av D-vitamin de første seks månedene. Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk de første seks månedene.

– Så lenge barnet vokser som det skal, vil annen mat før seks måneder gjøre at barnet spiser mindre av morsmelk. Morsmelk er perfekt sammensatt for å dekke barnets behov for næringsstoffer, og den inneholder også komponenter som er gunstige for utvikling av barnets immunforsvar og hormoner og enzymer som påvirker barnets fysiologiske modning. Ingen annen mat eller drikke er like bra for spedbarn de første seks månedene, sier hun.

Forslaget til ny nasjonal retningslinje for spedbarnsernæring er i tråd med anbefalinger fra WHO og felles nordiske ernæringsanbefalinger.

Overlege uenig i forslaget

– Det er veldig skuffende at de har landet på dette, sier overlege Anne-Lise Bjørke-Monsen ved Haukeland sykehus. Hun er barnelege og spesialist i medisinsk biokjemi, og mener at seks måneder med fullamming er for lenge.

– Vi mener viktig forskning viser at det er av stor verdi at barna får fast føde som er rik på mikronæringsstoffer (vitaminer, spormetaller som inkluderer jern) fra de er fire måneder gamle, sier Bjørke-Monsen.

Barnets seks første levemåneder er de aller viktigste for hjernens utvikling. Morsmelk er flott mat for babyer, men den er ikke komplett. Overlege ved Haukeland sykehus, Anne Lise Bjørke-Monsen

Bjørke-Monsen sier forskning også viser at mangel på vitamin B-12 kan føre til forsinket motorisk utvikling.

– Barnets seks første levemåneder er de aller viktigste for hjernens utvikling. Morsmelk er flott mat for babyer, men den er ikke komplett. Alle nyfødte får sprøyte med vitamin K, og de må etter hvert også få tilskudd av D-vitaminer. Ved fullamming kan babyen få jernmangel, og både langvarig jernmangel og mangel på B-12 kan altså gi dårligere motorisk utvikling, sier hun.

Overlege ved Haukeland sykehus, Anne-Lise Bjørke-Monsen.

Overlegen forteller at spedbarn med lave nivåer av B-12 som fikk tilskudd av dette vitaminet, allerede etter én måned viste vesentlig bedring i motorisk utvikling.

Kan ha innvirkning på mattoleranse

– De som forsker på allergi er trolig også uenige om tidspunkt for introduksjon av fast føde. Nyere forskning viser nemlig at babyer i alderen fire til seks måneder via tarmens utvikling har et vindu hvor immunsystemet kan utvikle mattoleranse. Det er derfor viktig at fast føde introduseres nettopp i denne alderen, sier Bjørke-Monsen.

Hun sier at de i Sverige for 15 år siden anbefalte at en ventet med gluten i babyens kosthold, og da gikk også tilfellene av cøliaki opp. Da gluten igjen ble introdusert tidligere, gikk tallene på cøliaki-tilfeller ned igjen.

– Vi har og sett dette i Den norske mor— barnundersøkelsen, sier Bjørke-Monsen. Hun tror at mange barneleger, både i Norge og i utlandet, i stor grad støtter hennes synspunkter.

Ingen ting annet enn morsmelk/morsmelkerstatning og vitamin D-tilskudd skal gis de første fire månedene. Helsedirektoratet

Ikke fast føde i det hele tatt de første fire månedene

Øien mener morsmelkerstatning er et godt alternativ for barn som ikke kan få morsmelk og til barn som trenger mer mat enn morsmelk de første fire månedene. Ingen ting annet enn morsmelk/morsmelkerstatning og vitamin D-tilskudd skal gis de første fire månedene.

Hun forklarer at noen barn trenger annen mat og drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning før de er seks måneder gamle, og sier at annen mat trygt kan gis fra fire måneder. Hvert barn og hver familie trenger individuell veiledning, og når det vurderes å introdusere annen mat og drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning, bør dette gjøres i samråd med helsestasjonen.

– Barn som ikke får morsmelk, men morsmelkerstatning, kan gradvis få annen mat ved siden av fra 4-6 måneders alder, sier Øien.

Kan bli innført til sommeren

I den eksisterende retningslinjen fra 2001 anbefales også fullamming i seks måneder. Likevel har mange foreldre opplevd å få ulike råd av helsepersonell.

Målet med det nye retningslinjene er at de skal gjøre helsepersonell tryggere i jobben.

Omfanget av innspill vil avgjøre når retningslinjen vil bli innført, men tidligere estimater har sagt at det kan skje i løpet av sommeren. Høringsfristen er 1. juni.

Les også:

Oppskrift på vellykket amming

Myndighetene anbefaler amming – men følger ikke opp

Hva mener ammeeksperten om å amme andres barn?

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no

Publisert: