Krisemøte om fattigdom

SV er bekymret for gjeldskrise og ny fattigdom. Mandag holdt partiet krisemøte bak lukkede dører.

Terje Valestrand

Politisk ledelse fra fem departement ble innkalt til SVs miniseminar om faren for ny gjeldskrise, og konsekvensen for de den rammer hardest; de fattige.

Initiativtaker var SVs dårlige samvittighet i fattigdomssaker, Karin Andersen. Hun har den vanskelige jobben som leder av Stortingets arbeids— og sosialkomité, med det parlamentariske ansvaret for regjeringens fattigdomspolitikk. Den er, etter manges mening, ikke imponerende.

Neste år er det valg, og mange husker SVs hardkjør mot Bondevik-regjeringens politikk på det området.

— Fattigdommen kan fjernes med et pennestrøk, sa SV-leder Kristin Halvorsen. I Soria Moria-erklæringen skrev hun under på at «fattigdom skal avskaffes».

I går samlet altså hennes partifeller seg, sammen med strateger fra Sp og Ap. Oppdrag: Hindre gjeldskrise og flere fattige, tre år etter SV overtok sjefsstolen i Finansdepartementet.

Så ble pressen kastet på dør.

Krisen kommer

Men før møtet ble lukket fikk vi høre en bekymret Karin Andersen som fryktet økte renter, gjeldsvekst, uansvarlige banklån og ny krise for dem som tåler det minst: Folk uten jobb, syke, rusmisbruker og de unge.

— Selv om krisen vi nå ser komme, ikke kan sammenlignes med den på 80- og 90-tallet, er tendensen klar: Den private gjelden vokser, den er i år 10 prosent høyere enn i 2000. Antallet tvangssalg av boliger øker.

-180.000 husstander får nå en gjeldsbelastning som er over 20 prosent av inntekten, og det er et faresignal, sa Karin Andersen. Som i vår ble kåret til «Årets Fattigmann» av foreningen Fattig-Norge.

Det var for øvrig en pris den iherdige SV-eren mottok med stor glede.

Siste sjanse

Bak lukkede dører drøftet så SV-erne og kolleger fra de to andre regjeringspartiene hva som kan gjøres. Både for å hindre en ny gjeldskrise, men også gjøre smerten minst mulig, for dem den rammer hardest.

Svarene får vi i statsbudsjettet som Kristin Halvorsen legger frem i oktober. Hennes siste, i denne perioden.

Scanpix