Mæland ber om flere svar fra DNB

Næringsminister Monica Mæland (H) sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål om DNBs virksomhet i Luxembourg og ber om enda flere svar fra banken.

IKKE FORNØYD: Monica Mæland ber om mer informasjon fra DNB. BERIT ROALD, NTB SCANPIX

NTB

Mæland sier departementet vil sende disse oppfølgingsspørsmålene til DNBs styreleder allerede tirsdag.

— Spørsmålene handler blant annet om hvordan styret har jobbet med samfunnsansvar og fulgt opp egne retningslinjer, sier Mæland.

Nærings- og fiskeridepartementet skriver i en pressemelding at statsråden også ønsker svar på hvilken oppmerksomhet styret har rettet mot aktiviteten i DNB Luxembourg og konsernets internrevisjon.

Mæland ber i tillegg styret redegjøre for hvorvidt de ser behov for en ekstern gjennomgang av saken.

— DNB konstaterer brudd på selskapets retningslinjer og sier at det ikke burde skjedd. Det er jeg enig i, sier Mæland.

Trekker seg ikke

Styret i DNB kom mandag med sin redegjørelse om datterselskapet DNB Luxembourgs tilrettelegging av postboksselskaper på Seychellene. Men svarene er altså ikke utfyllende nok for næringsministeren.

DNB-sjef Rune Bjerke fikk flengende kritikk fra både eksperter og toppolitikere etter sine svar om skatteparadiser. Selv opplyste Bjerke at han ikke vil trekke seg.

— Jeg overlater til styret å til enhver tid vurdere hvem som skal være konsernsjef i DNB. Jeg fighter videre for en god bankvirksomhet, sa Bjerke.

Styreleder Anne Carine Tanum bekreftet på sin side at styret har tillit til konsernsjefen.

Sunn bankdrift

Styret i DNB mener riktignok at banken burde ha avstått fra å legge til rette for postboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

Banken burde avstått «ikke fordi det ikke var lov, eller at kundene nødvendigvis har gjort noe galt, men fordi strukturene i seg selv kunne misbrukes til å holde formue og inntekter skjult for skattemyndighetene.», heter det i redegjørelsen.

— Det er viktig å få satt hele sakskomplekset i perspektiv. Vår oppgave er sunn bankdrift, ikke å legge til rette for selskaper i lavskattland, sa Bjerke på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Uriktig informasjon

Gjennom den store, internasjonale dokumentlekkasjen Panama Papers er det avslørt at storbanken, gjennom datterselskapet i Luxembourg, har hjulpet kunder med å opprette til sammen 40 postboksselskaper på øygruppen i Indiahavet. Rundt 30 av selskapene var eid av nordmenn.

Ifølge Bjerke fikk en DNB-ansatt i Luxembourg sparken i 2008 for å ha opptrådt i strid med bankens interne regler.

Staten, ved Næringsdepartementet, eier 34 prosent av banken. I forrige uke innrømmet DNB at næringsministeren fikk uriktig informasjon da hun i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser.

Mæland ønsket ikke å svare på spørsmål fra pressen da hun ankom Eksportkonferansen i Oslo tirsdag formiddag.