Mange vil sjekkes for svineinfluensa

Legevakter og legekontorer merker stor pågang av folk som er bekymret for om de har fått svineinfluensa. Årets epidemi når trolig toppen i januar.

Publisert Publisert
  • NTB

Ved Akershus universitetssykehus har 55 pasienter fått påvist svineinfluensasmitte i løpet av årets to siste uker. Mange influensasmittede oppsøker lege for å finne ut om de er smitte av svineinfluensaen eller av vanlig sesonginfluensa.

— Vi kunne så vidt ane at årets influensasesong startet rett før jul. Den når nok ikke toppen før et godt stykke ut i januar, sier Karin Rønning til VG. Hun er direktør for avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Flere overleger mener FHI ikke har gjort nok for å varsle barn og unge om at svineinfluensaen kan ta livet av unge og friske mennesker. Før helge døde en 11 år gammel gutt av influensaen.

— Jeg er spesielt opptatt av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Unge mennesker har ingen naturlig immunitet mot dette viruset. Blant de aller sykeste intensivpasientene er det en overrepresentasjon blant unge voksne. Dette underkommuniseres av Folkehelseinstituttet, mener overlege Jon Henrik Laakeved akuttavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Overfor NRK vedgår Rønning at informasjonen om årets epidemi kunne vært bedre og at særlig informasjonen om hvem som burde ta vaksinen kunne vært tydeligere. Hun tar til seg kritikken.

— Samtidig viser vår kartlegging de siste døgnene at det ikke har vært noe urovekkende antall innleggelser, sier Rønning og legger til at FHI har informert som normalt. Hun minner om at årets influensavaksine gir beskyttelse mot tre influensatyper, inkludert svineinfluensa.

Publisert