- Dagens kostholdsråd gode nok

De kostholdsråd som myndighetene gir i dag når det gjelder oppdrettsfisk, er gode nok, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Publisert: Publisert:

LIKE SUNT: - Alle faglige råd går på at vi skal spise mer fisk, og oppdrettsfisk og villfisk er akkurat like sunn, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Foto: SCANPIX

NTB

Fiskeriministeren måtte mandag svare på en rekke spørsmål fra pressen om førstesideoppslaget i VG der flere leger og forskere advarer mot å la særlig barn og gravide spise oppdrettslaks.

Fôret som laksen får i oppdrettsanleggene, inneholder persistente (som ikke brytes ned. Red.anm.) organiske miljøgifter som har negativ effekt på hjerneutvikling og andre organsystemer i kroppen som immunforsvar og stoffskifte, sier flere forskere til avisen.

— Jeg har vært klart over at all fisk inneholder fremmedstoffer. Men i så måte er oppdrettslaks og villfisk lik. Alle faglige råd går på at vi skal spise mer fisk, og oppdrettsfisk og villfisk er akkurat like sunn, sier Berg Hansen til NTB.

- Fremmedstoffer i all mat

Statsråden framholder at det finnes fremmedstoffer i mer eller mindre all mat man spiser, og at sjømaten undersøkes av de fagetater som har ansvaret for det.

Berg-Hansen minner om at eventuelle fremmedstoffer som kommer inn i fôret til oppdrettslaks, stammer fra villfisk.

— Derfor er oppdrettslaks akkurat like sunn og like trygg å spise som annen feit villfisk, sier hun.

På spørsmål om hun ikke tror på advarslene som flere leger og forskere gir i VG-reportasjen mandag, svarer hun at det er fagmiljøene som må vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre.

Barn og gravide

— Det kan være at kostholdsmyndighetene beslutter å gi ulike kostholdsråd til ulike grupper, for eksempel barn, gravide og andre grupper. Men det gjelde for flere matvarer, også innenfor sjømatsektoren, sier fiskeriministeren.

Hun understreker at budskapet fra kostholdsmyndighetene er at vi må spise mer sjømat.

— Så får gravide og barn følge de spesifikke råd for ulike fiskeslag. De faglige kostholdsråd er at det er utrolig mye å vinne på å spise fisk, og særlig feit fisk. Følger man de råd som fagetatene gir, er man veldig trygg. Dagens kostholdsråd når det gjelder oppdrettsfisk er absolutt god nok, sier Berg-Hansen.

Publisert: