Her kjemper de for å redde E6

E6 VED FÅVANG: Mannskaper kjempet i hele natt for å forsøke å holde vannet fra Gudbrandsdalslågen borte fra veien.
GUDBRANDSDALEN: Mellom Hundorp og Ringebu jobbet blant andre Andre Baukhol med sin gravemaskin for å rydde Dålåstigen, der elven gikk over breddene sine og tok med seg broer.
  • Vi har ennå ikke helt oversikten over alle ødeleggelsene ennå. Forsvaret bistår med helikopter, sier politiets operasjonsleder i Gudbrandsdalen, Alf Harald Rosenbaug.
  • Martin Aasen Wright
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Gudbrandslågen stiger. Elvene Storeåa og Vesleåa, som renner gjennom tettstedet Kvam, har begge gått over sine bredder i løpet av natt til torsdag. Sideveiene er også sterkt berørt, ifølge politiet.

Statens vegvesen har jobbet i hele natt for å kartlegge og utbedre skader som følge av flommen på Østlandet. En rekke fylkesveier i Oppland og Hedmark er berørt. Torsdag morgen klokken 8:15 melderVegvesenet om at E6 er stengt på flere strekninger mellom Vingrom, sør for Lillehammer, og Frya, nord for Ringebu, skriver Aftenposten.

Omkjøring mot Trondheim

Aftenpostens journalist Hans Olav Torgersen rapporterer om at fundamentene til broen over elven ved Vingrom er skadet, og at asfalten på E6 har sprukket. Ved Fåvang har mannskaper jobbet i hele natt for å redde E6 fra vannmassene fra Gudbrandslågen.

Les også

Politiet advarer mot å dra inn og ut av Gudbrandsdalen

Les også

250 evakuert fra flommen i Kvam

Les også

Veier borte og tog- spor i løse luften

Vegvesenet ber folk holde seg hjemme.

— Vi fraråder folk å kjøre i Østerdalen og Gudbrandsdalen. Og de veiene som er farbare, kan bli stengt på grunn av flom eller ras, sier kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Øystein Skotte.

Alternative veier til E6 og riksvei 3 er:

  • Riksvei 25 fra Trysil til Engerdal, deretter fylkesvei 26 til Tolga, og videre inn på fylkesvei 30 til Tynset.
  • E16 til Fagernes, deretter fylkesvei 51 over Valdresflya til riksvei 15 ved Vågå.
    Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det i Gudbrandslågen ventet at vannføringen vil stabilisere seg i løpet av torsdag. Maksimal vannføring vil bli noe lavere enn hva den var i juni 2011. I Mjøsa kan vannstanden komme opp mot seks meter lokalt. Vannstanden forventes å stige utover i neste uke, og kan komme på samme nivå som i juni 2011, melder NVE.

Stabilserer seg torsdag

— Det som er spesielt nå er at vi har 50-årsflom både i Glomma og Gudbrandslågen til samme tid, sier vakthavende hydrolog i NVE, Erik Holmquist.

GUDBRANDSDALEN: Mellom Hundorp og Ringebu jobbet blant andre Andre Baukhol med sin gravemaskin for å rydde Dålåstigen, der elven gikk over breddene sine og tok med seg broer.

Torsdag morgen var vannføringen i Gudbrandslågen ved Losna 2.200 kubikkmeter per sekund. Langre nord i lågen har vannføringen begynt å synke. Det var 50-årsflom i Gudbrandslågen i både 2011 og 1995.

— Med mye vann og sterk strøm er det fare for flere steder at elver kan renne ut, sier Holmquist.

For øyeblikket er ikke vannstanden kritisk høy i Mjøsa, men den vil stige i dagene fremover. I nordlige delen av Glomma ved Elverum har vannføringen steget fra 1200 kubikkmeter per sekund til 2000 siden onsdag kveld.

Flommen i Glomma er den verste siden 1995.

E6 VED FÅVANG: Mannskaper kjempet i hele natt for å forsøke å holde vannet borte fra veien.
Publisert: