Breivik gjorde nazihilsen da han ankom rettssalen

Anders Behring Breivik er blitt styrket i sin høyreekstreme ideologi siden han ble dømt for fem og et halvt år siden, mener regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Publisert Publisert

BLE IRETTESATT: Anders Behring Breivik fikk beskjed av dommeren om å ikke gjenta nazihilsenen. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Før 22. juli var Anders Behring Breivik Norges farligste mann. Det er vanskelig å vite hvor farlig han er i dag, og enda vanskelige å vite hvor farlige han vil være i morgen, om et år og om ti år, sa regjeringsadvokaten i innledningen til sin saksfremstilling for Borgarting lagmannsrett.

– Men han er styrket i sin høyreekstreme tro. Han er fortsatt høyreekstremist.

Ankebehandlingen startet tirsdag ettermiddag. Sejersted vektla sterkt Breiviks evne og vilje til å handle voldelig på denne ideologien.

– Noe annet ville vært uansvarlig

Forut for terrorhandlingene 22. juli 2011 utviste Breivik en eksepsjonell evne til å handle og opptre fordekt. Selv ikke hans egen mor merket noen endring i ham, selv bare dager før han begikk «den verste volds- og terrorhandling i norsk kriminalhistorie», poengterte regjeringsadvokaten.

– Breivik soner under det strengeste sikkerhetsregimet som noen innsatt noen gang har været underlagt i norsk rett. Noe annet ville vært uansvarlig, sa Sejersted.

Får brev fra meningsfeller

Det er i hovedsak brev med høyreekstremt innhold til meningsfeller Anders Behring Breivik ikke kjente før 22. juli 2011 som blir stanset av fengselet.

Staten mener Breivik er ute etter å etablere et internasjonalt terrornettverk, og anfører at det er nødvendig å drive en svært streng kontroll med hans kommunikasjon med omverdenen.

– Kontrollen av brevkorrespondanse, besøk og telefonering er dessuten godt innenfor rammene menneskerettighetene setter, argumenterte regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

– Brevene som er blitt stanset er i hovedsak brev med høyreekstremt innhold til meningsfeller Breivik har fått etter 22. juli. Dette er mennesker som deler hans fanatiske syn, sa Sejersted.

Breivik selv ristet svakt på hodet mens han lyttet til Sejersted, både på dette punktet i innledningsforedraget og under andre momenter.

Gjorde nazihilsen

Breivik gjorde igjen nazihilsen da ankesaken om soningsforholdene startet tirsdag.

Breivik henvendte seg til fotografene da han gjorde hilsenen. Iført svart dress og hvit skjorte ankom Breivik rettssaken uten håndjern tirsdag.

Dommer Øystein Hermansen ba Breivik om å ikke gjenta nazihilsenen.

– Det er krenkende atferd overfor rettens verdighet og er også forstyrrende for det vi skal behandle her, så jeg ber om at du ikke gjør det flere ganger, sa Hermansen.

Publisert