Eksperter jakter på avlyttingsutstyr på Stortinget

Eksperter undersøker om en spionsiktet russer (51) har etterlatt avlyttingsutstyr på Stortinget.

Publisert: Publisert:

UNDERSØKER: Det utføres tekniske undersøkelser på Stortinget etter at en russer ble siktet for spionasje i kjølvannet av å ha deltatt på et åpent seminar på Stortinget forrige uke. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

NTB

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor Aldrimer.no.

Tekniske eksperter fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår PST med undersøkelsene i Stortinget.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen. Da vil tekniske undersøkelser være en naturlig del. Vi snakker også med mennesker som har gjort observasjoner, sier seniorrådgiver og PST-talsmann Martin Bernsen.

Det sjekkes blant annet om det er plantet avlyttingsutstyr på Stortinget, bekrefter Berntsen overfor nettstedet.

– Denne type problemstillinger vil være en naturlig del av etterforskningen. Vi forsøker jo å finne ut hva han har gjort på Stortinget, sier Berntsen.

I tillegg blir det forsøkt avklart om 51-åringen kan ha prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller deltakere på seminaret, eller andre former for teknisk avlytting.

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

ECPRD-seminaret fant sted i Stortingets kinosal. I tillegg skal 51-åringen ha beveget seg en del rundt i Stortinget. Det gjør det ytterligere krevende å få avklart nøyaktig hvor omfattende de tekniske undersøkelsene må være, ifølge nettstedet.

Lørdag morgen ble mannen fremstilt for Oslo tingrett og fengslet i to uker, med brev- og besøkskontroll.

Publisert: