Mattilsynet følger fugleinfluensautbrudd i Europa

Veterinærinstituttet skal vurdere risikoen for Norge etter utbruddet av en svært smittsom form for fugleinfluensa på en gård i Nederland.

Publisert Publisert
  • NTB

— Vi følger alltid med på sykdomssituasjonen i hele verden, men det er klart at når det er nærmere, er det viktigere å følge med.

Den 4. november ble den svært smittsomme varianten av fugleinfluensa påvist i Tyskland, og i helgen ble det meldt om et utbrudd av samme virustype, H5N8, i Nederland.

— Bekymringen øker når det er to utbrudd i nærheten, men det er veldig lite trekk av fugler nordover på denne tiden av året, og sånn sett er risikoen liten, sier veterinær og seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

Liten import

Mattilsynet har bedt om en ny risikovurdering fra Veterinærinstituttet etter funnene i Tyskland og Nederland.

Det skal være første gang H5N8-viruset er påvist i Europa.

— Vurderingen vil vise hvor stor risiko det er for å få smitten til Norge nå. Men vi importerer veldig lite fjærfe, så vi ber folk forholde seg rolig, sier Tronerud.

Også det danske mattilsynet følger utbruddet tett.

Transportforbud

Influensaviruset H5N8 ble oppdaget hos kyllinger på en gård i Hekendorp i Nederland, og myndighetene innførte forbud mot transport til og fra kyllinggårder i 72 timer søndag. Den smittede besetningen blir destruert.

Ulike typer fugleinfluensa forekommer sporadisk i verden, og de senere årene har det vært utbrudd i Asia, men også i Nederland Storbritannia og Italia.

Nederlandske hønserier selger mer enn seks milliarder egg til utlandet årlig, hvorav Tyskland er den største importøren.

Publisert