Frp-politiker: - Handikappede bør ikke fødes

Det er forkastelig å bevisst sette handikappede barn til verden, mener en Frp-politiker i Rogaland

NTB

– All respekt for de foreldrene som ønsker å bære fram et barn med Downs syndrom eller andre typer handikap, men jeg begynner å bli ganske lei av at de samme foreldrene skriker høyt når debatten om selvbestemt abort med jevne mellomrom kommer opp.

Slik innledes leserinnlegget fra Charlotte B. Finnesand, kommune— og fylkeslistekandidat for Rennesøy Frp. Innlegget sto på trykk i Stavanger Aftenblad lørdag 28. juli.

- Forkastelig og unødvendig

Finnesand skriver videre at hun ikke har noe usagt med dem som allerede er født:

– Jeg ønsker bare å få lov til å gi uttrykk for min personlige mening om at behovet for å bevisst sette handikappede barn til verden er forkastelig og unødvendig, når det er så mye elendighet rundt om i verden vi kunne brukt midlene og energien vår på, konkluderer Finnesand i brevet.

Ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger Frp tar avstand fra holdningene.

– Jeg er målløs. Det går ikke an å bruke samfunnsøkonomiske argumenter for å si at noen barn ikke er ønsket i verden. Det er et forkastelig syn, sier Birkedal til Stavanger Aftenblad.

Han opplyser at partiet nå vil ta kontakt med Finnesand.

- Ikke sivilisert

Leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Rogaland (NFU), Jens Petter Gitlesen, er forarget over Frp-politikerens utspill.

– Det er første gang at samfunnsøkonomiske argumenter er brukt som en oppfordring til å velge ikke å bære fram et handikappet barn. Det er ikke et sivilisert argument, sier Gitlesen.