Varmer opp til klimadebatt

  • Å utsette nordmenn for selvpinende botsøvelser vil overhodet ikke bedre det globale klimaet, sier Frp-formann Siv Jensen.
Irina Lee

I forkant av Fremskrittspartiets landsmøte i Stjørdal i helgen, inviterte partiet pressen til grillparty på St. Hanshaugen i går ettermiddag.

— Kall oss gjerne «grilldresspartiet». Det er godt å grille litt, og ingen skal føle skam for det, sier partiformann Siv Jensen, og forsyner seg med en pølse.

- Holder hodet kaldt

Hvor store CO2-utslipp den kullfyrte oljefatgrillen forårsaker, har hun ingen formening om. Hun ønsker likevel å gi inntrykk av at hun brenner for miljøsaken.

— Klima vil bli en viktig del av min landsmøtetale. Men mens alle de andre partiene kappløper om å tekkes miljøbevegelsen, er Frps viktigste jobb å stoppe opp og holde hodet kaldt, sier Jensen.

«Selvpinende botsøvelser» kaller hun forslag som omfatter forbud mot bensinbiler og oljefyring, dyrere strøm eller begrensninger på hvor mange flyreiser nordmenn kan ta i året. At Norge har ambisiøse klimamål for å opptre etisk eller moralsk forsvarlig, mener Jensen er feil strategi.

Krever kutt i utlandet

— Norge står for 2 promille av de globale utslippene. Dersom vi reduserer våre utslipp med 30 prosent, tilvarer det altså 0,6 promille av de totale utslippene. Det er bare reinspikka tøv! Å tallfeste nasjonale utslipp gir rett og slett ingen mening, sier Jensen.

Hun understreker at partiet gjerne blir med på et klimaforlik, dersom det innebærer at 100 prosent av den innsatsen Norge gjør for å redusere de globale utslippene skjer i utlandet.

— Hvis klimatiltak skal ha noen effekt, må vi sette inn innsatsen der de gjør mest nytte, legger hun til, og trekker frem at utslippene fra ett kinesisk kullkraftverk utgjør mer enn utslippene fra alle norske husholdninger til sammen.

- Minst like bra som sist

Det er ikke bare reduksjon i klimagassutslippene Jensen vegrer seg for å tallfeste. Heller ikke partiets ambisjoner for kommunevalget til høsten ønsker hun å røpe for mye om.

— Vi kommer ikke til å tallfeste vårt mål om antall ordførere. Det er velgerne som skal avgjøre dette. Så får vi se hvordan valgresultatet blir, sier Jensen.

Ved kommunevalget i 2003 fikk partiet 16,4 prosent oppslutning.

— Jeg har grunn til å tro at vi kommer til å gjøre et minst like godt valg som vi gjorde sist, som var tidenes beste kommunevalg for Fremskrittspartiet, sier Jensen.

Selv om partiet ble grillet om klimapolitikken under gårsdagens seanse, fremholder de at det er eldre, skole og veibygging som blir høstens viktigste valgkampsaker.

— Vårt fokus vil først og fremst være helse- og eldrepolitikken. Den skinner ikke. Den holder tvert imot på å falme, sier 1. nestformann Per Sandberg.

VARMER OPP: Under gårsdagens pressetreff sto det nygrillede pølser og burgere på menyen. På Frps landsmøte til helgen skal det gå langt hetere for seg. - Vi skal ta et ideologisk oppgjør med venstresiden i norsk politikk, sier partiformann Siv Jensen.

VARMER OPP: Under gårsdagens pressetreff sto det nygrillede pølser og burgere på menyen. På Frps landsmøte tilhelgen skal det gå langt hetere for seg. ¿ Vi skal ta et ideologisk oppgjør med venstresiden i norsk politikk, sierpartiformann Siv Jensen. Bjelland, Håvard