Mulla Krekar pågrepet av PST

Mulla Krekar er pågrepet av PST på grunn av en etterlysning fra italienske myndigheter.

Publisert Publisert

TERRORNETTVERK: Italienske myndigheter hevder Krekar leder terrornettverket Rawti Shax med tilknytning til IS. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix (arkiv)

  • NTB
  1. Leserne mener

Krekar er dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

– PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, pågrep mandag kveld mulla Krekar på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter, skriver PST på Twitter.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS).

Operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet ikke vil kommentere hvor eller når pågripelsen fant sted. Også PST har lite å tilføye.

– Vi har ingen kommentar. Flere detaljer kommer tirsdag klokken 8, sier PST til NTB.

Advokat reagerer

Krekars advokat Brynjar Meling sier at klienten ble pågrepet på bopel i Oslo. Meling stiller seg undrende til PSTs fremgangsmåte.

– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sier Meling til NTB klokken 0.10 natt til tirsdag.

Advokaten sier at han forsøker å kontakte Krekar i sentralarresten.

Terrornettverk

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble sammen med en rekke menn pågrepet 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon i flere land satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Aktor ba om ti års fengsel for Krekar og åtte år og seks måneders fengsel for to medtiltalte, mens det ble bedt om syv år for tre andre, ifølge italienske Rai News.

Utsatt en rekke ganger

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden.

Krekar ville ikke reise til Italia for å delta i rettssaken.

Rettssaken mot Krekar i Italia er blitt utsatt en rekke ganger.

Publisert