Vil sende passord gjennom kroppen

Sikrere enn Wi-Fi og Bluetooth, hevder forskere.

BRUKSOMRÅDER: Mulige bruksområder for passord sendt gjennom kroppen er dørlåser, glukosesensorer og andre medisinske sensorer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Passord. Ikke en dag uten, og det blir stadig flere av dem. Men hvor sikre er de? Passord sendt gjennom luften som radiosignaler over Wi-Fi eller Bluethoot kan bli fanget opp av hackere som prøver å dekryptere koden.

Et skrekkscenario forskere ved University of Washington nå skal ha funnet en vei utenom. En vei som går gjennom kroppen ved hjelp av lavfrekvente signaler generert av fingeravtrykksensorer og trykkeplater på mobiler og PC-er, skriver ScienceDaily.

— Fingeravtrykksensorer har hittil blitt brukt for å sende data inn i enheten. For første gang har vi vist at fingeravtrykksensorer også kan brukes til å sende data ut, og det gjennom kroppen, sier Shyam Gollakota som er assisterende professor i informatikk og ingeniørvitenskap ved University of Washington.

Les også

Mysteriet med de forsvunne DAB-signalene

Fra hånd til hånd

Professoren mener slike gjennom-kroppen-signaler tilbyr en mer sikker måte å overføre og autentisere informasjon mellom enheter som berører kroppen. For eksempel mellom en smart dørlås eller medisinsk sensor og en mobil.

— Tenk deg at du kan ta på et dørhåndtak på en dør med elektronisk lås med den ene hånden, og med et trykk på fingeravtrykksensoren på mobilen med den andre kan overføre hemmelig legitimasjon gjennom kroppen uten å lekke personlig informasjon, forklarer doktorgradsstudent og medforfatter Merhdad Hessar.

Forskerne fant ut at fingeravtrykksensorer generere signaler i 2 til 10 megahertz-området når den skal lese av fingeravtrykk, men at disse signalene også kan brukes til å sende et enkelt passord eller numerisk kode gjennom kroppen og til en mottager i løpet av sekunder.

Edward Snowden advarer mot å laste den ned:

Les også

Vi har testet Googles nye meldingstjeneste Allo

— Veldig spennende

Professor ved Center for Cyber and Information Security (CCIS) på NTNU, Patrick A.H. Bours, synes konseptet med å overføre signaler gjennom kroppen er veldig spennende, men ser at det kan være både helse- og sikkerhetsmessige utfordringer.

SPENNENDE: Patrick A. H. Bours synes at forskningen som de amerikanske kollegaer ved University of Washington har gjort er spennende.

— Selv om denne overføringsmetoden fjerner sårbarheten knyttet til avlytting av trådløs kommunikasjon, kan nye sårbarheter oppstå. Signalene kan være målbare eller muligens lekke på en eller annen ny måte, sier Bours som understreker at han ikke har studert alle detaljene.Han setter spørsmålstegn ved kvaliteten på fingeravtrykkssensoren som benyttes.

— Kvaliteten på fingeravtrykkmekanismen bør samsvare med verdien av informasjonen/varene som kan finnes bak døren. Apple har annonsert at deres fingeravtrykksystem egentlig ikke er et sikkerhetssystem, men primært skal gi økt brukervennlighet. Dette er forståelig når deres fingeravtrykksensor sannsynligvis bare koster noen få dollar. Ved å stjele telefonen som er dekket med mange latente fingeravtrykk, har du all den informasjonen du trenger for å åpne døren.

Hvor vanntette er de?

Les også

I dette spannet ligger en Iphone 7 og en Galaxy S7

Mulige bivirkninger

Hva gjelder helseaspektet tar Bours forbehold om at denne typen lavfrekvente signaler gjennom kroppen kan ha uheldige helsemessige bivirkninger. — Kanskje ikke fra en enkelt overføring, men med mange overføringer over en lengre tidsperiode.

Bours trekker frem rekonfigurering og styring av medisinske implantater som et annet mulig scenario for denne teknologien.

Er du klar for flytte?

Les også

Nå vil Tesla-gründeren vil bosette oss på Mars

Les også

Fikk dobbel regning for nett og tv

Teknologimagasinet:

Publisert: