Disse Windows 10-tipsene bør alle prøve

Vi har funnet frem de beste funksjonene i det nye operativsystemet.

SMAK: Den nye startmenyen byr på mye nytt og fint, men det kan være greit å justere den til å passe din smak. FOTO: SKJERMDUMP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Windows 10 har mange kule små funksjoner som du kanskje ikke er klar over. Visste du for eksempel at du kan ta video av det som skjer i nettleservinduet, eller selv velge når oppdateringer skal installeres?

I denne artikkelen finner du tips til hvordan du kan få mest mulig ut av Windows 10. ## 1. Ta video av hvilken som helst applikasjon

OPPTAK: Vennligst vær stille - opptak pågår. FOTO: SKJERMDUMP

Windows 10 har innebygd videoopptager for spill. Men du kan faktisk bruke den til å ta opp video av så godt som alt annet også. Du kan til og med ta opp video av video som kjører i nettleseren din (men ikke si det til piratene!). Slik gjør du det:

Åpne vinduet du vil ta opp fra, og trykk Windows-knappen og G (eller Xbox-knappen på Xbox-kontrolleren hvis du har koblet den til).

I bunnen av vinduet dukker det nå opp en liten firkant, hvor Windows spør deg «Er dette et spill?» Om du har noen moralske innvendinger mot å lyve for et operativsystem, kommer du ikke lenger enn dette. Vi andre kan trykke «ja».

Fra nå av når du trykker Windows+G i denne applikasjonen, får du opp en liten meny i bunnen der du kan starte opptak eller ta skjermbilde fra vinduet.

Du kan også gå inn i innstillinger for å eventuelt deaktivere funksjonen. Den vesle menyen er usynlig for videoen du tar opp, forresten, men du kan omgå den fullstendig ved å bruke snarveien Windows+Alt+R for å starte og stoppe opptak.

Videoene lagres i undermappen «opptak» maskinens «video»-mappe.

Fikk du med deg dette?

7 ting du mister når du oppgraderer til Windows 10

2. Prøv «Virtuelle skrivebord»

NYTT SKRIVEBORD: I Windows 10 kan du gjemme programmer fra sjefen din på mange kreative måter. FOTO: Skjermdump

Du har antageligvis lagt merke til den nye knappen i oppgavelinjen, rett ved siden av søkeknappen.Det som skjer når du trykker på den er hendig: Du får en oversikt over alle de åpne vinduene på skrivebordet. Men den nyttigste funksjonen finner du i plusstegnet nederst til høyre.

Trykker du på det, kan du lage et «nytt», tomt skrivebord, som du kan veksle til og fra.

Du kan lett flytte vinduer og apper fra ett skrivebord til et annet. Bare trykk på det vinduet du vil ha over, og hold inne venstre museknapp mens du drar det ned på det skrivebordet du ønsker.

Funksjonaliteten er ganske smart. Om du for eksempel har Skype i det ene skrivebordet, og får en melding der, så vil det dukke blinkende opp i oppgavelinjen i det skrivebordet du jobber. Klikker du der, tas du automatisk til «riktig» skrivebord.

For mange holder det med ett skrivebord, men stol på meg: Hvis du har hjemmekontor, og bruker samme PC til jobb og fritid, vil du elske den nye funksjonaliteten!

7 ting du mister når du oppgraderer til Windows 10

3. Skreddersy Start-menyen

SMAK: Den nye startmenyen byr på mye nytt og fint, men det kan være greit å justere den til å passe din smak. FOTO: SKJERMDUMP

Den nye Start-menyen er en skikkelig forbedring, men den er fortsatt full av rare ting som ingen trenger. Aksjekurser? Candy Crush ... hvafornoe? Og hvorfor tar noen ting så mye plass? Vel, du kan fikse det selv:Høyreklikk på de forskjellige firkantede ikonene, og du får opp en liten meny. Der kan du fjerne ting du ikke vil ha ved å velge «løsne fra Start».

Du kan faktisk fjerne alt, og kun sitte igjen med den gamle Windows 95-7 varianten. I tillegg til å fjerne ting kan du også bestemme størrelsen – krympe Edge-ikonet litt, for eksempel.

Du kan også flytte ikonene rundt ved å trykke på ikonet med venstre museknapp, holde inne knappen og dra det dit du vil. Slik kan du for eksempel sortere ting i et fornuftig system.

Og husk at du kan høyreklikke på andre ikoner, for eksempel på skrivebordet, og velge «feste til Start».

Om du vil endre på Start-menyens størrelse er det bare å holde musen over kanten, trykke og holde inne venstre museknapp, og dra den ut til den er så bred eller høy du vil.

Vips! Plutselig har du en Start-meny som faktisk er ganske nyttig. Med alt det du trenger, og ingenting annet!

Les også

Ti enkle Netflix-tips du neppe visste om

4. Fest innstillinger til Start-menyen

LETT TILGHENGELIG: Startmenyen er ikke bare for apper og programmer! FOTO: SKJERMDUMP

Vi gir oss ikke helt med Start-menyen. Er du stadig innom innstillingene? Du trenger ikke gå gjennom hele menyen for å komme til de innstillingene du oftest endrer på.Du kan i stedet feste dem til Start-menyen, slik at de alltid er lett tilgjengelig.

Det er superenkelt. Alt du trenger å gjøre er å gå inn i innstillinger, og høyreklikk pådet valget du ønsker å feste. Da får du opp «Fest til Start», som du klikker på.

Du kan feste hele kategorier eller enkelte innstillingsmenyer. Deretter kan du manipulere på den som forklart i forrige tips.

Det kan være greit å passe på:

Installerte Windows 10 — fikk pornosamlingen som bildekarusell

5.Få maksimal kontroll

KONTROLLPANELET: Der var du, ja! FOTO: SKJERMDUMP

Sliter du med å finne frem i de nye innstillingene, eller ønsker du å endre på noe mer avansert? Det gamle kontrollpanelet er lett å finne. Bare høyreklikk på Start-knappen, og vips har du ikke bare det gamle kontrollpanelet, men også den gamle system-applikasjonen, diskbehandling, enhetsbehandling, datamaskinbehandling ... alt det du har lært deg å bruke flittig i årenes løp.

Om du virkelig vil detaljstyre, er også den obskure «God Mode»-funksjonen tilgjengelig fortsatt. Den finner du på samme måte som før: Ved å opprette en ny mappe, og gi den følgende navn:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

«GodMode» er ikke nødvendig, du kan skrive hva du vil der. Men alt fra og med punktumet må være identisk (så det greieste er å kopiere det herfra og lime det inn). Etter at du har opprettet mappen vil den automatisk og umiddelbart endres til en svær meny full av alle slags innstillinger. Du kan putte mappen hvor som helst, også på skrivebordet.

6. Benytt deg av de smarte funksjonene i filutforskeren

MYE BEDRE: Windows Utforsker har blitt mye bedre i Windows 10. FOTO: SKJERMDUMP

Den nye filutforskeren er også hakket bedre enn den gamle, blant annet på grunn av hurtigtilgang-funksjonen. Denne viser i utgangspunktet nylig brukte filer, ofte brukte filer, samt standardmappene til skrivebordet, dokumentene, nedlastingene og bildene.Det er et par ting du kan gjøre her. Det første: Om du er ukomfortabel med at filutforskeren viser nylig brukte og ofte brukte mapper – av årsaker vi ikke har noe med – kan du enkelt sette en stopper for det. Høyreklikk på hurtigtilgang, gå inn i «alternativer», og skru av de funksjonene under personvern.

Den andre hendige funksjonen er at du kan finne spesifikke mapper som du bruker ofte, høyreklikke på dem og velge «fest til hurtigtilgang». Alternativt kan du velge «fest til Start», hvis du vil gjøre det enda kjappere.

Et tips til: Brukte du ofte «biblioteker»-funksjonen til gamle Windows Utforsker? Den er her fortsatt. Trykk «visning», «navigasjonsrute» og «vis biblioteker».

Les også

Syv ting du mister når du oppgraderer til Windows 10

7. Endre standardnettleser eller søkemotor i Edge

ENDRE: Edge er en ganske grei nettleser, men Bing er ikke en veldig grei søkemotor. FOTO: SKJERMDUMP

Edge er satt som standardnettleser for Windows 10, uansett hva du hadde valgt da du oppgraderte. Det er imidlertid en smal sak å endre både denne og andre standardvalg.Gå inn i «innstillinger» fra Start-menyen, velg «system», og velg «standardapper». Her kan du endre alt. Husk å teste Edge litt før du velger den bort for alltid. Det kan være du liker den bedre enn du tror på forhånd.

Men Edge har ett stort handicap, og det heter Bing. Heldigvis er det lett å endre til en annen søkemotor. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre, velg «innstillinger», velg så «vis avanserte innstillinger» og trykk «søk i adresselinjen med».

Nå får du opp en liste, men den vil antakeligvis bare vise Bing. Dermed må du trykke «legg til ny», og velge et alternativ fra listen.

Du må forresten ha brukt en søkemotor for at den skal dukke opp her. Med andre ord, hvis ikke Google vises, går du bare inn på www.google.com som vanlig, og prøver igjen.

8. Finn ut hva som tar opp plass

RYDDE: På tide å rydde opp litt? FOTO: SKJERMDUMP

Uansett hvor mye plass du har, er det mulig å bruke det opp. Men hva er det egentlig som spiser all plassen? Vel, det er lettere enn noensinne å finne ut. Microsofts diskverktøy har nemlig fått seg en aldri så liten oppgradering.Gå inn i «innstillinger» fra Start-menyen, velg «system», og så «lagring». Her kan du klikke på de forskjellige harddiskene du har installert, og få opp en oversikt over hva plassen går med til.

Er det spillsamlingen din som har vokst, eller har du klart å samle for mange videoer? Vel, det finner du ut.

Du kan gå inn i hver enkelt kategori for å sjekke detaljene, og eventuelt slette eller avinstallere.

9. Velg når oppdateringer skal installeres

KONTROLL: Endelig får du kontroll over oppdateringene! FOTO: SKJERMDUMP

Windows-oppdateringer har tradisjonelt vært irriterende greier, med potensielt uønskede omstarter og mas fra systemet. Nå er alt mye bedre. Du kan nemlig selv bestemme nøyaktig når neste oppdatering skal installeres. Slik gjør du det:

Trykk på Innstillinger i Start-menyen, og gå inn i «Oppdatering og sikkerhet». Under «Windows Update» kan du se om det er en oppdatering i vente, og i så fall, kan du endre tidspunkt for oppdatering og omstart til akkurat det du ønsker selv.

Under «avanserte innstillinger» kan du også aktivere varsling om oppdateringer, slik at du kan bestemme tidspunkt helt fra starten av. Det er ikke dumt.

10. Angrer du?Gå tilbake til forrige Windows-versjon

ANGREKNAPP: Savner du Windows 8 eller Windows 7? Du kan gå tilbake. FOTO: SKJERMDUMP

Skal jeg være helt ærlig, mistenker jeg at de aller færreste vil angre på Windows 10-installasjonen. Jeg var selv ganske skeptisk, men ble raskt frelst. I alle fall etter at jeg fikk grafikkdriverne til å fungere. Men altså, hvis du har en god grunn til å angre på installasjonen, så kan du gå tilbake. Slik gjør du det:

Trykk på Innstillinger i Start-menyen, og gå inn i «Oppdatering og sikkerhet». Trykk så på «gjenoppretting». Her kan du gå tilbake til forrige Windows-versjon om du ønsker det. Merk! Denne muligheten er kun tilgjengelig én måned etter at du installerte Windows 10. Operativsystemethar mye fint å by på, men du bør være klar over dette:

Windows 10 vet hvor du er, hva du søker på og hvem vennene dine er

Publisert: