Nå kommer superrask 4G+

Sjekk om din mobil kan være med på fartsfesten, det får ikke norske Iphone-brukere.

IKKE FOR ALLE: For å få fullt utbytte av 4G+ må man ha en telefon som støtter teknologien og et abonnement uten hastighetsbegrensning.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Datatrafikken i mobilnettene har økt kraftig de siste årene, og mobiloperatørene har hatt mer enn nok med å holde tritt med etterspørselen.

For å bedre datakapasiteten har mobiloperatørene startet å ta i bruk såkalt 4G Advanvced (A), eller 4G+ som det også kalles.

En videreutvikling av LTE/4G-teknologien hvor man ved å benytte to ulike frekvenser samtidig kan oppnå teoretiske datahastigheter på opptil 300Mbps.

VEKST: Innenlands økte den totale datatrafikken over mobilnett med 71 prosent fra 2013 til 2014, mot 55 prosent fra 2012 til 2013, viser tall fra Nkom. Den sterkeste veksten i databruk skjer i privatabonnementene. FOTO: Nkom

Varierende dekning og det faktum at mobilt bredbånd er en delt ressurs, gjør at de opplevde hastighetene er betydelig lavere.Målinger Netcom har gjort, viser at typiske hastigheter ligger på 70 til 90Mbps og i enkelte tilfeller på over 200Mbps. Med en app som denne kan du måle selv.

Merk også at den opplevde hastigheten vil være avhengig av eventuelle hastighetsbegrensninger i selve abonnementet ditt.

Les også

Fikk bot for å bruke feil telefon

Netcom er først ut

Netcom som var først ut da de i februar åpnet sitt LTE-A-nett i Kristiansand, skrudde nylig på LTE-A i Oslo og når med det potensielt 1,5 millioner nordmenn med den nye teknologien.

Også Telenor satser hardt på LTE-A, og har ifølge dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, 1200 LTE+ kompatible basestasjoner i drift landet rundt, inkludert Oslo hvor de første LTE-A kompatible basestasjonene til Telenor ble satt i drift i april.

ICE som er i ferd med å bygge ut Norges tredje mobilnett er også positive til 4G+, men det vil ifølge administrerende direktør i ICE, Eivind Helgaker, ta noe tid før man får implementert den nye teknologien.

Sjekk denne nyttige artikkelen:

Les også

Store pris- og kapasitetsforskjeller på mobilt bredbånd

Men ikke for alle

En av få: Samsung Galaxy S6 er en av relativt få telefoner som støtter LTE-A-hastigheter på opptil 300Mbps (cat. 6). FOTO: SAMSUNG

Skjønt det hjelper fint lite med økt datakapasitet i mobilnettene om ikke mobilen din har støtte for de nye hastighetene. Og det er det langt fra alle mobiler som har.Eksempelvis har ikke Iphone støtte for LTE-A-frekvensene som brukes her hjemme (kun amerikanske). Så gjenstår det å se hva den kommende Iphone 6S har støtte for.

Ifølge Telenor og Netcom støtter i skrivende stund disse mobilene LTE-A (Cat. 6 maks hastighet 300Mbps):

HTC One (M9)

Huawei P8

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Honor 6

LG G4

LG G Flex 2

Motorola Nexus 6

Samsung Galaxy S6 edge

Samsung Galaxy S5 LTE-A

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy ALPHA

Samsung Galaxy Note 4

Sony Xperia Z3+

Og disse mobilene støtter LTE-A (Cat. 4 maks hastighet 150Mbps):

Iphone 6 (ikke norske frekvenser)

Iphone 6 plus (ikke norske frekvenser)

HTC One (M8)

LG G3

Microsoft/Nokia Lumia 520

Microsoft/Nokia Lumia 930

Microsoft/Nokia Lumia 830

Microsoft/Nokia Lumia 735

Microsoft/Nokia Lumia 640

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy S4 LTE-A

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z3

Kan du din mobilhistorie?

Fra 1G til 4G og snart kommer 5G

Ikke bare topphastighet som er viktig

STRØMMING: Det er særlig strømming av video som nyter godt av økte datahastigheter i mobilnettene. FOTO: Geir Amundsen

Både Netcom og Telenor er da også tydelige på at økte topphastigheter ikke er det viktigste med oppgraderingen til LTE-A. - Den beste nyheten med 4G+ er at 4G-dekningen blir langt bedre og langt flere får bedre hastigheter fordi vi bruker flere frekvensbånd. 4G+ gir bedre opplevelser for alle kunder, både hva gjelder dekning, kapasitet og hastighet for alle kunder, sier teknisk direktør i Teliasonera Norge, Jon Christian Hillestad.

Han får støtte av Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen, som er opptatt av at utrullingen av 4G+ vil frigjøre ressurser i 4G-nettet, noe han mener eiere av 4G-telefoner får stor glede av.

Er dette et alternativ til fast bredbånd?

Med teoretiske hastigheter på opptil 300Mbps tenker sikkert mange at dette kan være et alternativ til fast brebånd. Enten man er misfornøyd med hastighet og kvalitet på sitt faste bredbånd, eller irriterer seg over at man tvinges til å kjøpe TV-pakker man ikke vil ha for å få kjøpt bredbånd.

Dekningsdirektør Amundsen er klar på at Telenor ikke vurderer mobilt bredbånd som en erstatning for fast brebånd. Telenor tilbyr i dag mobile brebåndsabonnement på opptil kun 20GB/mnd, der konkurrenter som Netcom tilbyr opptil 200GB/mnd.

Ifølge Amundsen er det fortsatt slik at kundene med fast bredbånd får ubegrenset bruk med god hastighet til langt lavere pris enn med et mobilt bredbåndsabonnement.

Telenor har følgelig ingen planer om å øke datamengden og tilby LTA-A-baserte mobilt bredbåndsabonnement med det første.

Hos Netcom, som ifølge dem selv har stor suksessmed å selge 4G-bredbånd som en internettløsning hjemme, er tonen en annen:

— 4G+ vil absolutt kunne være en veldig god løsning for mange som ikke har tilgang på fast bredbånd og «kabelkuttere», og vil i løpet av kort tid lansere 4G+ kompatible rutere, sier, Hillestad.

Betaler du for mye?

Pass på:

Publisert: