Elin ba om å få brukte gaver da sønnen fylte fire

— Brukt er helt riktig ut ifra et skikk- og brukperspektiv, mener ekspert.

LEI GAVEPRESSET: Firebarnsmor Elin Johannessen hadde sett seg lei på gavepresset rundt barnebursdager. Hun tok grep og ba om brukte gaver da en av sønnene nylig fylte fire. - Jeg ble glad over å se at bursdagsgavene var moderert i omfang. Ett av barna kom med en brukt gave. Jeg snakket med moren i ettertid. Hun var blitt glad for å se oppfordringen min, sier hun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Firebarnsmor Elin Johannessen fra Bodø gjorde et noe uvanlig grep da hun nylig inviterte til barnebursdag for sønnen som fylte fire år.

Hun la ved en liten ekstra beskjed til foreldrene:

Vi skal naturligvis ikke legge oss borti hva som eventuelt gis i gave, men vi ønsker å bidra til minst mulig gavepress. Personlig syns vi ei maksgrense på 100 kroner blant barnehageungene kunne vært ei fin ordning, og brukte gaver eller ei tegning har vi heller ingen ting imot.

Fikk brukt puslespill

— Det er familier som ikke har råd til å la barna gå i bursdag. Små barn skiller ikke mellom dyrt og billig før de voksne begynner å gjøre et poeng av det. Vi har fire små gutter, tett i alder. Det vasser i leker på loftstuen. Vi ønsket ikke å være med på denne gavekarusellen lenger, sier Johannessen.

- Hvordan reagerte foreldrene på beskjeden din?

— Bursdagsgavene til fireåringen var moderert i omfang, det ble jeg glad over å se. Ett av barna kom med en brukt gave. Det var et puslespill som var nesten helt likt et annet familien hadde fra før, det var bare puslet noen få ganger og var like helt og fint. Jeg snakket med moren i ettertid. Hun var blitt glad for å se oppfordringen min. Generelt har jeg fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier firebarnsmoren.

Stresser tanken om mange barn på ferie deg? Sjekk ut disse imponerende foreldrene:

Les også

Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep

— En brukt gave vitner om omtanke

Bare på bloggen hennes er innlegget sett av rundt 100.000. Mammanett har også skrevet om saken. Forslaget om å gi brukte gaver er mye diskutert i kommentarfeltene.

- Har du også fått kritikk?

— Ja, det var en som kommenterte: Greit nok at du gjør dette for ungen, men ville du likt å få noe brukt selv? Heldigvis kan jeg svare et klart og tydelig ja på det. Jeg ville blitt kjempeglad over å få en ferdiglest bok av en venninne. Når det er sagt, jeg synes ikke det er helt sammenlignbart. Vi inviterer jo ikke alle kollegene våre hver gang vi runder år, mens i barnehagegruppen eller i klassen er man satt sammen og mange har ulik sosioøkonomisk bakgrunn. Det er da det skapes utfordringer, det er da det er leit om noen blir utestengt, sier Johannessen.

- Hvorfor kan det sitte litt langt inne å gi brukte gaver, tror du?

— Det ligger ikke i kulturen vår å gjøre det. Jeg kjenner på det selv også, det er vanskelig å få seg til å gjøre det. Man vil ikke stikke seg frem, men blende inn i mengden. Økonomi er dessuten et ømtålig tema, da er det lettere å bruke et miljø- og overflodsargumentet. Jeg synes ikke man skal tenke så mye på hva andre synes, så nå ville jeg si fra. På all responsen, er det tydelig at mange går og tenker og føler på det samme. Man kommer langt med å snakke sammen i foreldregruppene, tror Johannessen.

Les også

Derfor er disse lekene til jenter og gutter aller verst

— Brukt er skikk og bruk

— Brukte gaver! Det er slettes ikke en dum tanke hva denne mammaen kommer med her, mener skikk- og brukekspert Mats Danielsson.

SKIKK OG BRUK: - Det er omtanken som teller. Det rett inn i beste skikk- og brukånd, mener ekspert på feltet, Mats Danielsson.

Når mange likevel kan kjenne på det som tabu eller skambelagt, mener Danielsson i likhet med Johannessen at det bunner i en kultur som sitter godt både i Norge og Sverige.— Vi har det så bra økonomisk her i Skandinavia. Derfor trenger ikke de fleste av oss gi bort brukte leker. Men flere burde tørre, for det er ingen grunn til at det skal være tabu. Tveit imot, brukt er helt riktig, sier han.

Årsaken, forteller han, er at det er omtanken som teller.

— Når en gjest bruker av sin tid og legger litt arbeid og kreativitet i å finne en gave til bursdagsbarnet, så er det rett inn i beste skikk- og brukånd. Det er mye bedre enn å skulle gå inn i første og beste butikk og kjøpe en tilfeldig dyr plastleke. Bruk av tid overgår bruk av penger, det øker verdien på gaven, sier han.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Er du opptatt av tema barnebursdag, her er flere saker:

- Ikke å bli bedt i en bursdag er et sterkt signal om at du ikke blir likt

Foreldre i Oslo bruker mest på bursdagsgaver

Interessert i stoff om oppdragelse? Sjekk ut disse anbefalte sakene:

Publisert: