Julens blinkskudd

Kamerasalget går ned, men snittprisen og billedkvaliteten opp. Her er kameraene som fortjener en plass under juletreet.

Publisert: Publisert:

Vi tar stadig flere bilder med mobilkameraet, som fullstendig har slått beina under de rimelige kompaktkameraene. Nå går det i mer påkostede modeller, for eksempel avanserte kompaktkameraer eller systemkameraer med utskiftbar optikk.

— Salget av kompaktkamera har så langt i år gått ned med rundt 40 prosent. Det er dramatisk og en større nedgang enn forventet, selv om det er naturlig at de stadig bedre mobilkameraene erstatter behovet for et rimelig kompaktkamera, sier leder i Fotorådet Bjørn Mangset.

Salget av systemkameraer holder seg relativt stabil, selv om pilene peker nedover også her.

- 2013 har på mange måter vært nisjekameraenes år, med salgsvinnere som actionkameraer og vanntette og støtsikre kompaktkameraer. Vi ser også at kompakte systemkameraer og påkostede kompaktkameraer er etterspurte, og det er tydelig at kundene ønsker et kamera som er betydelig bedre enn mobilkameraet, sier Mangset.

Lederen i Fotorådet mener det er viktig at fotobransjen følger med i den rivende utviklingen.

— Istedenfor å se på mobilkameraene som konkurrenter, så kan man utvikle produkter av typen Sonys DCS-QX10-kamera som kobles til mobilen, sier Mangset, som tror smartfunksjonalitet vil bli stadig mer viktig.

Smartere kameraer

Også redaktør i Fotonettstedet Akam.no, Kjersti Stuestøl, mener smarte kameraer er veien å gå.

— Vi deler stadig flere bilder via sosiale medier som Facebook og Instagram, hovedsakelig via mobiltelefonen. Stadig fokus på kamera med WiFi, mulighet for installering av apper og fjernstyring via mobil er et naturlig steg videre for kameraprodusentene når de ønsker å oppmuntre kundene til å bruke kameraet fremfor mobilen når de skal fotografere.

Hun peker også på lagringsutfordringene som oppstår når vi tar stadig flere bilder.

- Hvem husker vel på å tømme minnekortet for hver gang du har vært ute og fotografert? Hvis du istedenfor kan sette kameraet til automatisk å laste opp bilder til en skytjeneste når det kobler seg på Wi-Fi, vil du alltid ha en sikkerhetskopi av bildene dine.

Av andre trender trekker Stuestøl frem NFC-teknologien som gjør det enkelt å koble kameraet til andre enheter, samt produsentenes satsing på raskere autofokus og bedre lysfølsomhet. Egenskaper mobilkameraene tradisjonelt sliter med.

Vi har bedt fotonettstedet Akam.no å pukke ut et knippe av sine testfavoritter som fortjener en plass under juletreet.

Canon PowerShot S110

Pris: ca. 2300 kroner.

CanonS110-v4OkpZHGG5.jpg

S110 er virkelig mye kamera for pengene i et hendig format.

Du får et zoomområde som strekker seg fra tilsvarende 24 til 120 mm, noe som gjør at du har både vidvinkel og passelig mye zoom i ett og samme kamera. Les hele testen her

Canon EOS 600 D

Pris: ca. 3500 kroner.

Canon600D-WtagVK8qaB.jpg

Ikke av de nyeste, men så har da heller ikke etterfølgerne budt på de helt store og omveltende nyhetene.Her får du svært mye kamera for pengene og et speilreflekskamera som både er lett i hånden og lett å bruke. Les hele testen her

Olympus XZ-2 iHS

Pris: ca. 4000 kroner.

OlympusXZ-2-X0GfcbeZqn.jpg

Her får du et zoomområde tilsvarende 28 til 112 mm som er ganske lyssterkt i den videste enden.

I tillegg har du full manuell kontroll og kameraet kan også ta bilder i råformat — noe som er praktisk om du liker å redigere bildene dine i etterkant. Les hele testen her.

Nikon 1 AW1

Pris: ca. 7000 kroner.

NikonAW1-74CyVRQ2yz.jpg

Dersom du er mye ute på vannet eller ute i skog og mark er Nikon 1 AW1 noe for deg.Dette speilløse systemkameraet er både støtsikkert og vanntett nedtil 15 meter, og har en fiffig løsning som gjør det lettere å betjene med hansker på. Les hele testen her.

Panasonic Lumix GX7

Pris: ca. 9000 kroner.

PanaGX7-PjDuPmdA1H.jpg

Dette er et kamera som er lett å like. Panasonics speilløse systemkamera er kjapt, har en nydelig elektronisk søker og egner seg godt for videobruk.

Objektivutvalget til mFT-systemet begynner å bli omfattende. Les hele testen her.

Fujifilm X100S

Pris: ca. 10.000 kroner.

X100S-5JQJ0XJk3f.jpg

Dette retroinspirerte kameraet er kanskje årets peneste, og gir en helt særegen følelse når du bruker det.

I tillegg er det solid bygget og gir en billedkvalitet som er helt glimrende. Les hele testen her.

Olympus OM-D E-M1

Pris: ca. 13.000 kroner.

OM-D_E-M1__Product_000_053-ZwgGqzoru5.jpg

Et speilløst systemkamera Olympus selv betegner som en «proffmodell».Byr på et vell av avanserte betjeningsmuligheter, og et solid bygget hus. Den innebygde billedstabilisator er kanskje den beste på markedet i dag. Les hele testen her.

Publisert: