Oppgradert og forbedret, men er det nok?

Vi har testet Audi A6 med motor og drivlinje som er ideell for det norske markedet.

BESTSELGEREN: Etter at modellen her, med 190 hestekrefters diesel, firehjulstrekk og automatgir, ble lansert for noen måneder siden, har den stått for 60 prosent av A6-salget i Norge.
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dagens Audi A6 begynner å bli en av veteranene i premiumsegmentet for de store familiestasjonsvognene. Dagens utgave kom på veien i 2011 og fikk i en ansiktsløftning i fjor. Modellen følger gjerne en sjuårssyklus, og nærmer seg med andre ord siste langside.

Det er i utgangspunktet ikke noen stor dramatikk i dette. Den nære konkurrenten, BMW 5-serie, følger så å si samme løpet.

SYMBOL: For mange er disse ringene verdt noen kroner ekstra. Det ble registrert 932 nye A6 i Norge i fjor, hvorav 869 var stasjonsvogner og 829 hadde firehjulstrekk. Tilsvarende tall for BMW 5-serie var 891, 663 og 845.

Men det er en mulig fartsdemper i Mercedes-Benz E-klasse som kommer i en helt ny versjon i disse dager, og er komplett med stasjonsvogn i løpet av høsten. En annen konkurrent er den helt ferske Audi A4.Fordelen til A6 er at det er en gjennomprøvd modell, der det bør være få gremlins, og utseendemessig holder den fortsatt om man ønsker en stor stasjonsvogn som ikke er for brautende. I dagens Norge viser den et snev av rikdom, men også nok fornuft til at man ikke ser ut til å fakturere med gaffel.

Ny bil?

Les også

Ferrari til 200 millioner kroner

DIMENSJON: Bilen er nær fem meter lang, og den innvendige plassen er solid.

Riktig motor og drivlinje

Utgaven vi tester, har det som er den ideelle miksen for et norsk marked: en relativt sterk dieselmotor på 190 hestekrefter, trekk på alle fire hjul og en god automatgirkasse.

Kombinasjonen er ny, dette er den eneste versjonen med firesylindret dieselmotor og firehjulstrekk. Opplagt en bil som treffer det norske markedet godt. Med fjorårets facelift ser også A6-en ganske spenstig ut.

Innvendig er det velkjent Audi-utforming, med strøken kvalitet og et veldig vellykket brukergrensesnitt. Problemet er bare at man kan få den nye og særs strøkne «virtuelle cockpiten» i A4, men ikke her.

Christina (34) sparte tusenvis på dette geniale trikset:

Les også

Fikset bilen med stokk og sokk

FUNKSJONELT: Interiøret er kjente saker for dem som har sittet i en Audi de senere årene. Bilen er ikke tilgjengelig med den nye digitale instrumenteringen man får i A4, TT og Q7.

Man får også nøyaktig den samme drivlinjen i A4, med en startpris som er 90.000 kroner lavere. Kan man leve med et bagasjerom på 505 liter, 60 liter mindre enn i A6, så er det litt vrient å argumentere for noe annet enn lillebror. Den ser også bedre ut utvendig, med litt skarpere kanter og en veldig lekker stasjonsvognform.

For at A6 skal fremstå som et riktigere valg, må man altså trenge større bagasjerom og noe mer innvendig plass.

Sjekk ut denne: Dette er

Les også

BMWs røverkjøp

OPPGRADERES IGJEN: På 2017-modellen vil det komme ytterligere oppgraderinger utvendig, den vil også få mer teknikk med Apple CarPlay og Google Android Auto.

Smak og behag

ALTERNATIVER: Denne toliters dieselmotoren finnes også med 136 og 150 hestekrefter, men det er bare den med 190 hestekrefter som leveres med firehjulstrekk. Dette er også den rimeligste A6-modellen med quattro.

Sammenlignet med BMW 5-serie er A6 en mindre sportslig bil. Med 190 hesters diesel, firehjulstrekk og stasjonsvognsutgave koster BMW-en snedig nok akkurat det samme som A6-en.Selv dreiemomentet i de to bilene er identisk, mens det er fem liters forskjell i bagasjekapasitet. Så her er det kun smak og behag som skiller.

STOR OG VELKJENT FORM: Etter fem år på markedet er denne utgaven av Audi A6 et vanlig syn på norske veier.

I de klassiske bilenes aller dyreste sjikt er prisene formidable:

Les også

Vanvittig dyre bruktbiler

I Audien legges det mer vekt på det komfortable, og bilen er veldig ryddig på veien. Utgaven vi prøvde hadde sportsfjæringer men ikke justerbart understell, og det fungerte utmerket. Den er både fast i fisken, slik at den takler litt sportslig kjøring, samtidig tar den ut humper og dumper uten å svette, god hjulpet av en akselavstand på nær tre meter.

I det hele tatt så kan man spørre seg om det er noen vits i å bruke rundt 25.000 kroner ekstra på luftfjæringer når sportsfjæringene til en tredjedel av prisen er så bra som her.

Audi A6 gir en følelse av noe trygt, og akkurat den utgaven som er testet her, har 60 prosent av A6-kundene valgt siden den ble lansert i fjor høst. Skal man vente på en helt ny A6-utgave, er det nok rundt to år før den er på markedet.

STRAMMET OPP: Modellen fikk en facelift i fjor, med nye frontlykter, grill og mer markerte støtfangere. I tillegg ble mulitmediasystemet oppgradert.

Bilene som «ingen» lenger vil ha:

Les også

Sommerbilene som forsvant

Passat farlig nær

Det er vrient å opparbeide seg den helt store entusiasmen rundt dagens A6, samtidig er det en gjennomført bil, hvor man har storbilfølelse og følelsen av at det fortsatt er premium – selv om mange andre merker har tatt innpå i de årene modellen har vært på markedet.

En bil som har kommet farlig nær, er Volkswagen Passat, som også leveres med samme motor og firehjulstrekk, til en lavere pris. Så da er spørsmålet om du er villig til å legge i litt ekstra for å få de fire ringene i grillen.

Få med deg disse sakene:

Publisert: