Jenter føler seg presset til å sende nakenbilder

En av fire unge jenter som har sendt nakenbilder av seg selv det siste året, sier de føler seg presset til det. Blant 16-åringer er andelen hele 40 prosent.

NTB

Tallene kommer fra Medietilsynets rapport, som ble lagt frem nylig. Mye av grunnen kan være kombinasjonen av en «økende seksualisert kultur» og det at barn og unge i stor grad kommuniserer med bilder, forklarer Kaja Hegg i Redd Barna til VG.

Les også:

Les også

En av ti unge sender nakenbilder

— Det dreier seg om en barne- og ungdomskultur som handler om å vise seg frem. Sosiale medier brukes til flørting, til å få oppmerksomhet og til å finne kjæreste, sier hun.

Men også Hegg gjør det klart at det ikke bare er ønsket oppmerksomhet som ligger bak utveksling av bilder.

— Det kan også skje som følge av stort press. Seksualiserte arenaer utgjør en risiko for barn og kan føre til en form for normalisering av det å sende bilder, og det er et ekstremt press på både gutter og jenter i dagens samfunn. Det er ikke rart at unge har problemer å skjønne grensene og forstå konsekvensene, mener Hegg, som er sosiolog og Redd Barnas rådgiver for overgrep på internett.

Les også:

Les også

Skam hylles for åpenhet om overgrep

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener spredning av private, intime bilder er «det ultimate tillitsbrudd». Han minner om at slik deling også er kriminelt.

— Derfor er det viktig og riktig å anmelde, sier Anundsen.