Angrepet varte i 30 sekunder

Imam Nehmat Ali Shah forteller i sitt første intervju han har det bedre nå. Angrepet varte i et halvt minutt, forteller imamen.

Publisert Publisert

UTRYGGE: Moskeens styreleder Ghulam Sarwar sier mange nå føler seg utrygge. Foto: Scanpix

  • NTB

Shah ble utskrevet fra sykehus tirsdag ettermiddag. Etter å ha blitt avhørt av politiet i sin egen leilighet i Motzfeldts gate i Oslo tirsdag klokken 18, dro imamen til sønnens bilvaskehall som ligger vegg i vegg. Der møtte han Aftenposten.

Imamen hadde da dekket til skadene etter angrepet med en imamlue og et skjerf. Høyre tommelfinger var bandasjert. Han ønsket ikke å bli tatt bilde av.

— Jeg er bedre nå. Gudskjelov, sier Shah til avisen. Imamen forteller via sin sønn at angrepet varte i cirka 30 sekunder. Angriperen var maskert og imamen hørte ikke stemmen hans.

Om avisen spurte imamen om hvorvidt han har formening om konflikter eller trusler, vites ikke. Men styreleder og daglig leder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat sa tirsdag til NTB at mange i moskeen nå føler seg utrygge og at mange ikke tør gå alene.

Sarwar opplyser til NTB at han ikke kjenner til at imamen har blitt truet den siste tiden. Men han minner om at det gjennom flere år var trusler og også voldsepisoder i moskeen knyttet til en intern strid. Truslene sluttet for fire-fem måneder siden, ifølge Sarwar. Han vet ikke om det er sammenheng mellom angrepet mandag kveld og de tidligere truslene og sier imamen ikke har hatt uenigheter med noen andre.

Tidligere konflikter

Politiet uttalte tirsdag at de ser på de gamle konfliktene i moskeen i forbindelse med etterforskningen, men at de holder alle muligheter åpne i saken.

Det har vært flere konflikter og hendelser knyttet til moskeen. I mars 2006 ble fire mennesker skadd etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

— Politiet er godt kjent med tidligere episoder og trusler, og dette vil selvfølgelig være en del av etterforskningen, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til NTB.

— Men vi har ingen grunn nå til å peke på dette som forklaringen eller motiv i denne saken, presiserer Metlid.

Metlid sier politiet heller ikke utelukker at Shah kan ha blitt utsatt for hatkriminalitet fra høyreekstreme.

— Dette er en del av etterforskningen. Vi kan ikke peke på at dette er forklaringen, men vi må ta høyde for at det som skjedde har en tilknytning til hans rolle som imam, sier hun.

Sykmeldte imamer

Drapsforsøket på Shah mandag kveld gjør at de andre imamene i moskeen nå har blitt sykmeldt.

— I løpet av dagen har begge de andre imamene våre sykmeldt seg. De frykter naturlig nok at noe lignende kan skje dem. Vi har ingen imamer igjen, sier Sarwar til Dagsavisen.

Han viser til redsel og rystelse i miljøet.

— Folk er redde. Dette overfallet rammer ikke bare imamen, men hele religionen, hele menigheten og hele moskeen. At folk ikke skal tørre å sende barna sine hit er noe av det verste jeg kan tenke meg, sier han.

Sarwar opplyser at det snakkes i menigheten om hvem som kan ha stått bak angrepet og hvorfor det har skjedd. Teorier som går igjen er hatkriminalitet eller internt oppgjør.

— Vi er avhengige av å få vite hvem som har gjort dette. Det verste som kan skje er at frykten setter seg i menigheten og at folk ikke tør å komme hit mer, sier Sarwar til avisen.

Sammenligner med biskop

Høyre-politiker Aamir J. Sheikh møtte opp på Ullevål sykehus i går før Shah ble utskrevet, for å vise sin støtte til imamen og hans familie.

— For å sette dette i kontekst for nordmenn som ikke forstår hvor dramatisk dette er, kan man si det som dette: Angrepet på imamen er som om Oslo-biskopen skulle ha blitt knivstukket utenfor sitt hjem, sier Sheikh.

Imam Nehmat Ali Shah Foto: Scanpix

Publisert