Vågå-ordfører tiltalt for samleie med 13-åring

Tiltalen mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) er strengere enn det siktelsen gikk ut på og gjelder også samleie med jenta før hun var 14 år.

Publisert Publisert

TILTALT: Rune Øygard tiltales nå for å ha hatt samleie med 13-åringen. Foto: SCANPIX

  • NTB

Ifølge tiltalen Hedmark og Oppland statsadvokatembeter tok ut torsdag, skjedde overgrepene i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011.

Tiltalen gjelder ett tilfelle av seksuell omgang med jenta da hun var under 14 år, samt flere tilfeller av seksuell omgang mens hun var mellom 14 og 16 år. De skal ha skjedd både i Rune Øygards (52) bolig, på hans hytte og på flere hoteller.

Aps nestleder Helga Pedersen sier saken er «trist og tragisk» for dem som er berørt, men at partiet foreløpig ikke vil foreta seg noe overfor Øygard.

— Dette er en svært vanskelig sak som vi gjerne skulle vært foruten. Det er riktig og viktig at han ikke er ordfører mens den behandles av retten. Når det foreligger en avklaring, tar vi det derfra, sier Pedersen.

Samlet vurdering

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere bevisene eller enkeltdeler av saken, bortsett fra at det er en samlet vurdering som har ført til en tiltale.

— Noe mer konkret vil jeg ikke være, legger han til.

Ordførerens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, er overrasket over at politiet finner bevissituasjonen solid nok til å ta ut tiltale. Hun mener det står ord mot ord.

— Men Øygard ser på dette som en mulighet til å bli helt renvasket, i stedet for at saken blir henlagt og det er en uklarhet rundt om han har begått disse handlingene eller ei, sier Larsen.

Rune Øygard har hele tiden nektet for overgrepene.

Fornøyd

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er fornøyd med utviklingen. At tiltalen er strengere enn siktelsen, siden det nå er snakk om seksuell omgang med jenta før hun var 14 år, er ikke Hjortdal overrasket over.

— Det har jeg ventet på, sier hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kjenner Øygard godt, og de har framstått sammen ved flere partianledninger. Hjortdal vil gjerne at statsministeren skal vitne i saken for å kaste lys over Øygard som person.

Fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap var i kontakt med partiledelsen torsdag.

— Det blir understreket at saken fortsatt ikke er behandlet i retten. Det er ikke opp til oss å ta stilling til skyldspørsmålet, sier hun.

Suspensjon?

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke sagt noe om hvorvidt Øygard bør suspenderes. Partisekretær Raymond Johansen oppfordret ham til å søke permisjon da saken sprakk i høst. Øygard ble i stedet sykmeldt. Ved Aps hovedkontor blir det opplyst at Johansen er i utlandet og ikke har anledning til å kommentere den siste utviklingen i saken.

Nestleder i Vågå Ap, Odd Erik Sveen, sier til TV 2 at Øygard har tillit inntil det motsatte er bevist. Han mener det er for tidlig å si om ordføreren kan komme tilbake i sin gamle jobb.

Ap-politikeren Øygard har vært ordfører i Vågå siden 1995. Han har vært sykmeldt nesten sammenhengende siden han ble siktet, og er fortsatt sykmeldt 90 prosent, opplyser rådmann Tor Arne Gangsø til NTB.

Ifølge Gangsø er det først og fremst opp til Øygard selv om han vil fortsette å jobbe i kommunen nå som tiltalen er tatt ut.

Publisert