Trude Drevland: - Er dette mitt Høyre?

Partileder Erna Solberg tok til orde for å endre abortloven, men ble nedstemt av sitt eget parti.

Publisert:

NEDERLAG: Her taper Erna Solberg (fremme til venstre) avstemningen med overveldende margin. Foto: HÅVARD BJELLAND

LES OGSÅ: KrF skuffet over vedtaket

Debatten på Høyres landsmøte om den foreslåtte endringen i abortloven ble lang og full av følelser. I nesten halvannen time raste debatten på landsmøtet. Det endte med at et stort flertall stemte imot partiledelsen og programkomiteen.

Les også

Høyre sier ja til væpnet politi

Les også

Høyre sier nei til eggdonasjon

Programkomiteen foreslo at Høyre skulle gå inn for å endre ordlyden i abortloven, slik at alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skal være et selvstendig kriterium for abort etter grensen for selvbestemt abort.Det ville i praksis bety at abortnemndene ikke kan gi tillatelse til abort etter 12. uke kun basert på at det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom. Kun hvis helsetilstanden ikke er forenlig med liv, skal det være et selvstendig kriterie for abort. Ellers vil beslutningen bli tatt som en såkalt helhetlig vurdering av abortnemnden.

Mæland mot Erna

En rekke delegater tok ordet imot forslaget, deriblant flere representanter fra Hordaland Høyre.

— Høyre er partiet som tror på enkeltmenneskets valg. Forslaget om å endre abortloven mener jeg fratar enkeltmennesket det valget, sa helsebyråd i Bergen, Hilde Onarheim.

Les også

Monica vs. Erna

Også byrådsleder Monica Mæland var flere ganger aktiv i debatten:— Jeg fraråder denne endringen på det sterkeste. Dette vil gi hver enkelt kvinne mindre valg over eget liv. Vi trenger ikke at de viktigste beslutningene i livet skal tas av mennesker som aldri må leve med konsekvensene, tordnet Mæland.

Høyre-ledelsen ønsker lovendringen, og partileder Erna Solberg tok tidlig i debatten ordet for å fortelle hvorfor hun for 14 år siden hadde bestemt seg for støtte en slik lovendring.

— Er det riktig at sykdommer som mange lever med skal være et selvstendig grunnlag for abort? Jeg har truffet mennesker med Downs og fysiske funksjonshemninger og har tenkt at det er rett at vi forteller dem at også deres liv har rett til liv, sa Solberg.

- Endret lov gir endret praksis

Hun avviste at lovendringen ville gi store konsekvenser for praksisen i nemndene.

— Nå blir det en helhetsvurdering, og jeg tror at abortnemnden vil høre på kvinnene. Vi må huske på at vi har et ansvar for hvilket signal vi sender til funksjonshemmede, sier Solberg.

Julie Brodtkorp, leder i Høyres kvinneforum og tidligere politisk rådgiver for Erna Solberg, var helt uenig med sin tidligere sjef:

— Skal man ikke selv få bestemme hva man ønsker å gjøre når man får beskjed om at man bærer et foster som har en alvorlig sykdom? En kvinne som har båret et barn i tre måneder har ikke noe annet ønske enn å legge det barnet til sitt bryst. Si da ikke til hun som tar det vanskelige valget, at hun sorterer vekk sitt barn, sa Brodtkorp fra talerstolen.

Flere reagerte også på påstanden om at lovendringen ikke vil endre praksis nevneverdig:

— Høyre mener at man skal følge norsk lov, og da vil praksis endres når vi endrer loven, sa Brodtkorp.

— Vi må være ærlige å si at dette er en innskjerping av loven, mente Mæland.

- Er dette mitt Høyre?

Ikke overraskende var bergensordfører Trude Drevland blant de alle mest engasjerte:

— Er dette mitt Høyre? Er det mine politiske venner som vil gjøre kvinners vanskeligste valg enda vanskeligere? Hvis du ikke klarer å fremstå som ressurssvak overfor nemnden, så risikerer du å få avslag på abort. La være! Stem imot endring i abortloven. Ikke skyv flere vanskelige avveininger over på kvinnene, nærmest ropte Drevland fra talerstolen.

— Ja, Trude. Det er ditt parti. Og vi har ment dette siden 2001, svarte nestleder Bent Høie, som hevdet at programkomiteens forslag ikke egentlig utgjorde noen stor endring i Høyres politikk.

Erik Skutle, også fra Hordaland, kalte det "vulgært" at en nemnd av "vilt fremmede mennesker" skulle ta valgene i stedet for kvinnen selv.

Stortingspolitikerne André Oktay Dahl og Ingjerd Schou, begge fra Østfold, var også på hver sin side i debatten.

— Skal vi vinne valget, må vi vinne kvinnene. Da er dette forslaget ingen høydare. Hva skal vi svare kvinnene som kommer til oss på stands og spør hvorfor vi vil innskrenke abortloven, sa Schou.

— Det er en vanskelig sak, men jeg har jobbet flere år med funksjonshemmede. En av dem så en gang en abortdebatt, og sa: Det er sånn jeg er, flaks at jeg er her. Hva skal vi svare til de funksjonshemmede? svarte Oktay Dahl.

Til slutt kom veteranen Astrid Nøklebye Heiberg på talerstolen:

— Programkomiteen har tatt aldeles fryktelig feil, og gjort mange av oss lynende forbannet. Å snakke om sorteringssamfunn er et ufyselig begrep. Dette er let edd i umyndiggjøringen av kvinner, sa hun.

Diskuter saken under:

I BEGIVENHETENS SENTRUM: Det var bedre stemning på landsmøtet på Gardermoen fredag. Her får Trude Drevland kyss på hånden av Heine Totland. Foto: SCANPIX

PÅ TALERSTOLEN: Erna Solberg. Foto: SCANPIX

Publisert: