Anundsen: - Skulle ikke tømme lageret av barn

Barn kan ha blitt sendt ut som regjeringen mente ikke skulle ut, bekrefter justisminister Anders Anundsen (Frp).

Publisert:

BEKREFTER: Asylbarn som egentlig skulle få bli i Norge, kan ha blitt sendt ut, ifølge justisministeren. Håvard Bjelland

SISTE: Politidirektoratet beklager at styringssignalene om utsendelse av asylbarn, ikke ble videreformidlet til Politiets utlendingsenhet og politidistriktene.

Anundsen ble hasteinnkalt til Stortinget tirsdag etter BTs avsløringav at politiet aldri mottok beskjeden fra regjeringen om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres i utsendelsene fra Norge.

— Er barn sendt ut som ikke skulle vært sendt ut?

— Alle disse er her ulovlig. Det Politidirektoratet (POD) fikk beskjed om av oss, var at utsendelse av lengeværende barn ikke skulle prioriteres foran de som har vært her kort tid. Vi skulle ikke tømme lageret av lengeværende barn. Det som kan ha skjedd, er at lengeværende barn er blitt prioritert sendt ut, fordi de nettopp er lengeværende. Det skulle ikke skjedd. Dette er mitt ansvar.

— Hvorfor sendte dere ikke med en bruksanvising til tildelingsbrevet som gikk til POD, så alle kunne forstå at dette var viktig?

— Selve tildelingsbrevet er bruksanvisningen. Det er en prioriteringsliste som etatene må gå nøye igjennom. Tildelingsbrevet er det dokumentet som styringen av etaten skjer gjennom. Det er for meg uforståelig at dette ikke er fanget opp.

— Vil du da beklage hvorfor Stortinget at dette har skjedd?

— Det er mitt ansvar, men hva jeg sier til Stortinget skal Stortinget først få vite.

Politidirektoratet la i ettermiddag ut en melding på politi.noder de beklager det som har skjedd.

Anundsen bekrefter at han allerede har snakket med sjefen for Politidirektoratet, politidirektør Odd Reidar Humlegård. Ifølge statsråden kunne Humlegård da ikke forklare hvorfor regjeringens asylbarn-linjeskift ikke er blitt fanget opp. Politidirektøren er kalt inn til et møte med statsråd Anundsen i Justisdepartementet etter at Anundsen har forklart seg for Stortinget, får BT opplyst.

Publisert: