Ikke redde etter Martine-kravene

SKAL SNART SVARE: Heikki Holmås har advart firmaer mot å gjøre forretninger med faren Farouk Abdulhak, mistenkt for drapet etter Martine Vik Magnussen i 2008. Holmås sier han tar kravene med knusende ro. ARKIVFOTO: JON HAUGE, AFTENPOSTEN
  • Dette forandrer ingenting. Vi vil snarere gjøre mer nå, sier Heikki Holmås.
  • Terje Valestrand
  • Heidi Ryste
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

De syv har fått et truende brev fra faren til den drapsmistenkte Farouk Abdulhak. Der trues de med krav om giganterstatning til milliardæren fra Jemen.

Bakgrunnen er at de syv, fra SVs Heikki Holmås til Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter, har varslet en rekke internasjonale selskaper om drapsmistanken mot Shaher Abdulhaks sønn, Farouk. Han er hovedmistenkt for drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen i London for tre år siden.

Les også

Arabisk trusselbrev mot stortingsrepresentanter

Krever erstatning

— Dette tar jeg med knusende ro. Som tillitsvalgte for alle norske borgere, mener jeg det er helt riktig av oss å bidra det vi kan for å få løst denne forferdelige drapssaken, sier Heikki Holmås.

Han mener brevet ikke forandrer noe.

  • Det å motta et brev hvor noen er misfornøyd fordi vi forsøker å bidra til å løse et drap, det er klart at det sporer oss til om mulig å gjøre mer, sier Holmås.

Shaher Abdulhak er en av Jemens rikeste menn. Han mistenkes både for å ha hjulpet sønnen å rømme fra London etter drapet, og å holde ham skjult hjemme i Jemen.

I brevet fra advokatene Peters & Peters heter det at de syv parlamentarikerne i Norge må forberede seg på å dekke de tap som milliardær Abdulhak er påført som følge av aksjonen.

Videre blir de syv pålagt å informere Peters & Peters om hvem, altså hvilke selskaper, som har mottatt brevet fra desember. Advokatene i London krever også at brevskriverne på Løvebakken trekker tilbake skrivet sitt, og ber om unnskyldning for at det ble sendt. **Les også:

Les også

Risikerer britisk rettssak

Risikerer britisk rettssak**

Daimler kuttet samarbeidet

Ved siden av Holmås og Hagesæter har også Trine Skei Grande (V), Michael Tetzschner (H), Ola Borten Moe (Sp), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Håkon Haugli (Ap) fått brev.

— Det er et forsøk på å påvirke vårt engasjement i saken når det trues med erstatningssøksmål. Men vi kommer ikke til å la oss stanse i arbeidet. Det er uaktuelt for oss å etterkomme kravene, sier Tetzschner til NTB.

  • Vi mener det er viktig og riktig av vi som stortingsrepresentanter arbeider for å sikre norske statsborgeres rettigheter i utlandet. Det er viktig at unge kvinner trygt skal kunne studere i utlandet, fortsetter han.
  • Jeg er advokat selv. Det skal litt mer til enn et brev fra et advokatfirma med imponerende brevhode for å gjøre inntrykk, sier han.

Brevet fra stortingsrepresentantene ble blant annet sendt til Coca-Cola, Xerox og Daimler Benz. Daimler avsluttet like etterpå samarbeidet med Abdulhaks firma, men ønsket ifølge VG ikke å oppgi hva som var årsaken. De svarte stortingsrepresentantene at de tok bekymringene alvorlig og at de ville sette i gang egne undersøkelser som følge av henvendelsene.

De syv stortingsrepresentantene hadde i går et møte om brevet, og vil om kort tid sende et kort svarbrev.

DREPT: Marine Vik Magnussen
Publisert: