Hunden din kan dø av å stå i varm bil

Temperaturen i en bil kan stige til 85 grader på kort tid.

Temperaturen stiger raskt når bilen står i sola, og både Stjørdal Dyreklinikk og krimvakta oppfordrer folk til å tenke seg om når de parkerer. Foto: NTB Scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Med varmere tider i sikte går hundene en tøffere tid i møte. Det er nemlig mange hunder som sliter med varmen. Særlig farlig blir det når du plasserer hunden i bilen.

— Hunder tåler ikke overoppheting. De svetter ikke, men peser for å bli kvitt varmen. Inne i en bil uten ventilasjon blir det fuktig og vanskelig å kjøle seg ned, sier Per Jørgen Engum ved Stjørdal dyreklinikktil adressa.no.

Les også: Hund sto bundet fast i 17 timer i Trondheim

Kan bli dødsfall

I verste fall kan det ende med hjerneskade eller død.

— Vi fikk inn en hund en gang som pustet så hardt at den fikk kraftige lungeproblemer, lungene begynte å blø. Vi var ikke i stand til å redde den, sier han.

Les også: Rømt hund spiste lam levende

Dyreklinikken delte søndag et bilde på Facebook, hvor de oppfordret folk til å reagere dersom de så en varm hund i en bil. Engum sier det er viktig at folk bryr seg.

— Det verste jeg har hørt om var et tilfelle hvor noen hadde sett flere hunder inne i en varm bil og slo inn ruta for å redde dem. Da eieren kom ut ble han bare sint for at de hadde slått inn ruta. Det synes jeg var ille å høre, sier han.

- Folk må tenke seg om

Bård Jacobsen ved Krimvakta ved Sentrum politistasjon sier de i juni registrerte fire loggmeldinger som gikk på overopphetede hunder i bil.

— Folk må tenke seg om når de parkerer, også når det er overskyet. Temperaturen stiger raskt når sola kommer fram og da blir det farlig for dyrene, sier han.

Jacobsen sier man må være oppmerksom på tidsrommet hvor man skal være borte fra bilen, til tross for at det kan virke usannsynlig med sol i Trøndelag.

— Alle har satt seg inn i en varm bil etter at den har stått parkert i sola. Man må tenke seg om, sier han.

Stjørdal Dyreklinikk publiserte dette bildet på sin Facebookside søndag 28. juni

Mest kritisk for kortsnutene

Per Jørgen Engum sier noen raser er mer utsatt enn andre.

— Det er gjerne de kortsnutede rasene, som for eksempel bulldog og mops, som sliter mest. Hvis hunden peser lett, er overvektig og litt trang i halsen bør de ikke være ute når det er veldig varmt, sier han.

LES OGSÅ: - Det er snakk om liv eller død

Blir varmt inne også

Engum sier folk også må være oppmerksomme på at det rask blir varmt inne, og oppfordrer folk til å ta godt vare på dyrene sine.

— Slipp dem ned i kjelleren, sett på varmepumpa eller sett dem i skyggen. Dusj dem, så de får våt pels og holder seg avkjølt lenge. Og gi dem tilgang på vann, sier han.

Les også:

Publisert: