- Jeg krangler ofte med broren min

— Hva kan jeg gjøre for at jeg ikke skal bli så fort sint på broren min? skriver gutt (7). Les svaret her.

IKKE ALLTID FRED. Sinne og krangler vokser frem fra irritasjon. Derfor er det lurt å øve på ikke å bli irritert, skriver Vera Micaelsen.
  • Spaltist I Aftenposten Junior
  • Forfatter
  • Vera Micaelsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Hver uke svarer forfatter Vera Micaelsen på spørsmål om følelser.

Hei Vera!

Jeg har en storebror som jeg ofte blir sint på og krangler med. Hva kan jeg gjøre for at jeg ikke skal bli så fort sint på ham? Og hvordan kan jeg unngå å slåss med ham? Jeg vil at det skal bli hyggeligere for alle å være hjemme sammen. Jeg er veldig glad i familien min.

Hilsen gutt (7)

Hei!

Så bra du vil gjøre det hyggeligere hjemme. Det er fort gjort at det blir mye krangel mellom søsken om man ikke gjør noe for å dempe det.

Få med de voksne

Jeg syns du skal be om hjelp fra foreldrene dine. Dere kan få hjelp av de voksne til å lage en plan for hvordan dere kan forandre oppførsel. Det må man nemlig bruke tid på. Dere må lage mål for hvordan dere vil ha det, og så må dere lage en plan for hvordan det skal bli sånn.

Vera Micaelsen, forfatter

Krangel er lettvint

Det er lett å krangle, derfor er det fort gjort at man gjør det. Dere må finne nye måter å løse konflikter på. Kanskje dere kan bli enige om at det er forbudt å slåss. Og hvis det brygger opp til slåsskamp, må begge to gå rundt huset i ti minutter og roe seg ned. Det hjelper veldig å få frisk luft når man er sint. Da får kroppen oksygen og hjernen får hjelp til å tenke på andre ting.

Øv

Sinne og krangler vokser frem fra irritasjon. Derfor er det lurt å øve på ikke å bli irritert. Når man spiller spill, begynner man fort å krangle. Derfor er dette supert å øve med. Øv på ikke å bli irritert når dere spiller. Dere kan også øve på ikke å ta igjen hvis den ene erter og terger. Trekk pusten, lukk øynene og tell rolig baklengs fra 20 til 0. Gjør hyggelige ting

Dere trenger å oppleve fine ting sammen. Kanskje dere kan gjøre en hyggelig ting sammen i uken. Det behøver ikke være noe stort, det holder om dere tar et slag Yatzy, eller steker vafler.

Tenk positivt

Jeg tror dere får det bedre bare fordi du vil det. Allerede når man begynner å tenke på å forandre seg, blir ting annerledes. Hvis dere virkelig vil, får dere det til.

Klem fra Vera

Les flere av Veras svar her:

Publisert: