Denne lar deg «snappe» videoer på direkten - vi har testet Meerkat!

I det øyeblikket du starter en videostrøm, sendes det ut en tweet om at du har startet å strømme.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

De siste par ukene har videostrømme-appen Meerkat (som er det engelske ordet for surikat, journ.am) fått det til å summe i både sosiale og tradisjonelle medier.

En app som lar deg strømme video direkte til Twitter-følgerne dine. Med Meerkat kan du med andre ord lage dine egne direktesendinger med potensial til å nå millioner av seere.

Bli din egen reporter. Med Meerkat tar det ikke mange sekundene før du kan sende direkte.

Nå er i og for seg ikke videostrømme-apper et nytt fenomen. App-historien har eksempelvis gitt oss både Ustream og Bambuser. Forskjellen er Meerkats brukervennlighet og Twitter-integrasjon. Se video i toppen av artikkelen om av hva SoMe-eksperten og Datatilsynet tenker om Meerkat.

Skjønt i helgen ble det kjent at Twitter, som har kjøpt Meerkat-konkurrenten Periscope, vil stramme inn på Meerkats tilgang til Twitters social graphs. En nyhet som ifølge Meerkat selv skal ha resultert i at antallet Meerkat-brukere økte med 30 prosent, skriver det amerikanske nettstedet Mashable.

— Noe av det mest spennende med den populariteten Meerkat nå plutselig har fått, er de reaksjonene det får fra etablerte sosiale medier som Twitter og Facebook kan indikere at det vil skje mye spennende innen feltet live strømming det neste året, sier sjef for sosiale medier i NRK, Ingeborg Volan.

Vil Meerkat og direktestrømming bli en hit? Se videointervju i toppen av artikkelen av sjef for sosiale medier i NRK, Ingeborg Volan.

Bare på direkten

Slik ser det ut for mottaker. Du kan se hvem andre som ser, og sende meldinger til avsender underveis. Her informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet under et intervju på Meerkat. FOTO: Skjermdump

Det er ikke bare gulfargen som får tankene til å gå retning av Snapchat, de direktesendte Meerkat-videoene lagres heller ingen steder. Når sendingen er over er videoen historie.Det vil si, du kan selv velge å lagre egne videoer på Iphone-en eller Ipad-en (en Android-versjon skal være på gang). En valgmulighet du får hver gang et opptak er avsluttet.

«Alt som skjer på Meerkat skjer på Twitter», heter det i appen. I det øyeblikket du starter en videostrøm, sendes det ut en tweet om at du har startet å strømme.

Meerkat-brukere får et varsel når en nye strøm startes.

Meerkat-brukere vil også få et eget varsel om at du er i sendemodus, og i appen vil et skjermbilde av din strøm listes opp sammen med andre Meerkat-brukere som strømmer akkurat nå.Nærmest som en TV-kanalliste kan man bla seg gjennom de til enhver tilgjengelige strømmene.

Slik gjør du det:

  • Last ned Meerkat-appen fra App Store
  • Logg inn med ditt Twitter brukernavn og passord
  • Du er nå klar til å direktesende din første video, Ett trykk på «stream»-knappen og du er på lufta.
  • Om ønskelig kan man først legge inn en liten tekst om hva videoen skal handle om, og det er mulig å sende et forhåndsvarsel om at en videostrøm begynner innen en viss tid.

Meerkat i tidlig fase

Så langt bærer innholdet preg av at Meerkat er i en tidlig fase. Her er alt fra teknonerder og proffe aktører som Spotify, Redbull til fremoverlente medier som Mashable og journalister.

Meerkatstreamknapp.jpg

Men man finner også privatpersoner som strømmer fra kontorpulter og togturer, eller hva med «Sibirian Husky Dog Cam» hvor husets firbente spiller hovedrollen.Jo mer aktiv du er, du jo flere poeng gir Meerkat deg, og i appen kan du klikke deg inn på en liste over de Meerkat-kontoene med flest poeng.

Billedkvaliteten oppleves som relativ god på Iphone, skjønt det er noe støy, ikke minst når det er en del bevegelser i bildet og lysforholdene er krevende. På PC-versjonen skal det ikke store bildet til før støy og dårlig oppløsning blir sjenerende.

Dette er med andre ord ikke strømmen å se på TV-en i stua selv om kompisen sender fra første rad på Old Trafford.

Fritt kanalvalg. I appen får du en oversikt over hvilke Merkaat-brukere som sender slik at du kan bla deg gjennom.

Videostrømmen krever også en viss båndbredde, noe som kan være en utfordring når man befinner seg i mobilnett. Meerkat fungerer supert med 4G, og stort sett med 3G. Ramler du ned på Edge, er det derimot fort gjort at bildet forsvinner og følgerne må nøye seg med bare lyd eller i verste fall brudd i sendingen.Utover det rent tekniske, reiser Meerkat og muligheten for direkte strømming en del personvernrelaterte spørsmål. Når og hvor er det greit å filme, og hva bør man tenke på?

Meerkat og personvern. Se video i toppen av artikkelen med kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra.

For hvem?

Meerkatbredde.jpg

Hvor stort vekstpotensial har så Meerkat? Etter å ha prøvd appen noen dager, går man litt lei, samtidig er det unektelig fasicnerende å få varsler om videostrømmer der man blir invitert direkte inn i folks liv og hverdag. — Når folk har fått testet litt og kjent litt på hvor mye man vil strømme til hele verden hele tiden, så tror jeg mange Twitter-brukere som har Meerkat vil bruke det ved store hendelser og live-hendelser i livet, for eksempel når man er på konsert, sier Vollan.

Så spørs det hvor lang tid det går før Twitter, Facebook og andre etablerte sosiale medier integrerer direkte strømming i sine tjenester.

Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

LES OGSÅ:

Publisert: