Her er de viktigste trendene fra årets første elektronikkmesse

Årets CES-messe er over, nå er det på tide å oppsummere.

VIRTUELL VIRKELIGHET: VR var overalt på årets messe. Her en en VR-simulator på standen til Kia.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den store elektronikkmessen CES har lukket dørene i Las Vegas for denne gang, og som vanlig stod nyhetene i kø.

På en stor messe som CES, er det noe for enhver smak. Men det var selvfølgelig noen temaer som fikk større oppmerksomhet enn andre på messen.

Har du sett det?

Les også

Det hemmelige kartet på mobilen

Fokus på bilteknologi

Tek.no skriver ikke så mye om biler, men når vi skal oppsummere CES kommer vi ikke utenom at nettopp biler var en stor og viktig del av messen. Og da i stor gradelektriske biler.

VW: VW BUDD var en av mange elbiler som var å se på årets CES-messe.

Det var mye snakk om det som kalles «the connected car» – altså biler som er koblet til omverdenen. Blant de mest spennende løsningene som ble presentert, nevner vi Microsoft og Volvo som viste frem hvordan dumed smartarmbåndet Microsoft Band 2 kan styre en rekke funksjoner i Volvos biler.Og det var selvfølgelig også mye fokus på selvkjørende biler, blant annet fraGeneral Motors som annonserte at de ville investere i Uber-konkurrenten Lyft for å lage et nettverk av selvkjørende biler.

Les også

Denne «Batmanbilen» skal knuse Tesla

Virtuell virkelighet

Et annet stort tema på årets CES-messe var VR (virtuell virkelighet). Facebook benyttet messen til ålansere forbrukerversjonen av VR-brillen Oculus Rift, og også konkurrenten HTC viste frem sinVive Pre– som er et samarbeidsprosjekt mellom HTC og Valve.

SNAKKIS: VR-brillene Oculus Rift var en av messens store snakkiser. Men direkte billig blir den ikke med en europeisk pris på 699 euro. Med dagens kurs tilsvarer dette 6700 norske kroner.

Mye tyder på at 2016 blir det store VR-året, og det skal selvfølgelig også produseres innhold til alle VR-brillene der ute.Youtube og Gopro presenterte på messen planer om et tettere samarbeid, blant annet innenfor 360-graders video – innhold som egner seg godt for VR.

AR: Det var ikke bare VR-briller som ble vist frem. Her en prototype fra kinesiske Caputer på en såkalt augmentert virkelighet (AR) brille.
Les også

Dette er Nikons første 360-graders-kamera

OLED i PC-er og PC-skjermer

OLED-skjermer har inntil nå stort sett vært forbeholdt mobiltelefoner og enkelte svært kostbare TV-er – men på CES fikk vi se at denne skjermteknologien nå begynner å finne veien inn i andre produkter.

BådeLenovoogHPlanserte bærbare PC-er med OLED-skjermer på CES, og i tillegg ble det også lansert nye TV-er med OLED – blant annet en helt nyOLED-toppmodell fra LG.

RULLE_TV: LGs rulle-TV var rett og slett imponerende. FOTO: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammenrullbare skjermer er ett mulig bruksområde for OLED-teknologien. De besøkende fikk ikke se LGs sammenrullbare OLED-skjerm, slik mange hadde håpet på før messen.Men Tek.no var så heldige atvi fikk bli med inn på bakrommet og se OLED-panelet som kan rulles sammen når du ikke bruker det. Vi er sikre på at vi vil få se mer av denne typen konsepter i ganske nær fremtid.

8K: Trodde du den nye 4K-TV-en din var det råeste man fikk? På CES-messen ble det vist 8K TV-er som denne fra LG.

Flere saker fra CES: fyldig nyhetsdekningFlere saker fra CES her på Tek.no.

Smarte hjem

Ikke uventet var det også en del fokus på smarthus-teknologi. Samsung viste frem sine nyeste hvitevareprodukter, hvor det kanskje mest oppsiktsvekkende var etkjøleskap med en gigantisk 21,5-tommers berøringsskjerm.

Også konkurrenten LG viste frem løsninger for det smarte hjemmet, blant annet Smart ThinkQ Hub, en enhet som kobler sammen ulike apparater og sensorer i hjemmet ditt. Og LG hadde også kjøleskap med innebygget skjerm og kameraer som lar deg kikke inn i kjøleskapet uten å åpne det.

Brikkeprodusenten Qualcomm er ett av selskapene som har kastet seg på smarthus-bølgen, og på CES lanserte selskapet det de kaller Smart Home Reference Platform.

Dette er en løsning basert på Qualcomms Snapdragon-brikker,og som skal gjøre det enklere for produsenter å bygge smarthusløsninger med lyd, bilde, video og talegjenkjenning.

Les også

Samsungs smarte hjem snart til Norge

DRONER: Dronene var med på å prege årets messe. Her en variant på temaet signert Fleye, som har benytter en innebygget propell.
Les også

Test av seks billige droner

En ny bølge med ha-på-dingser

Selv om Apple ikke var tilstede på årets CES-messe, med sinApple Watch-klokke, var det mange andre produsenter som viste frem sine nyeste ha-på-dingser. Og i år var det helse og trening som sto i fokus.

KLOKKER: Fitbit Blaze er Fitbits første treningsklokke som ser ut som en vanlig smartklokke. FOTO: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fitbit lanserte sin første aktivitetsklokke som ligner en vanlig smartklokke,Fitbit Blaze. På messen var det også utstilt alt fra smartsko til smart-BHer (!), samt treningsmanualer med innebygde sensorer som automatisk registrerer treningen din. Pulsklokkeprodusenten Polar lanserte også sin første elektroniske badevekt, Polar Balance.Alt i alt hadde årets CES-messe mye å by på for de fleste, og inntrykket vi sitter igjen med etter en hektisk uke er at 2016 kommer til å bli et veldig spennende teknologi-år!

Her ervåre spådommer for teknologiåret 2016

**Du har vel ikke gåttglipp av noen av de viktigste CES-nyhetene?

Dette er de viktigste sakene fra CES 2016**

Fått med deg disse?

Publisert: