#denfølelsen når du oppdager du er gravid i uke 26+4

Tina Borger har ingen god forklaring på hvordan hun kunne være gravid så lenge uten å vite det.

TENÅRINGSGRAVIDITET: Tina Borger og sønnen Isak Leander. Den unge moren ante ikke at hun var gravid. - Det ble litt travelt. Jeg tenkte egentlig ikke så mye over hvordan jeg måtte omstille meg – det skjedde bare, sier hun.
IKKE VANLIG: Leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensens har erfaring med at det oftere er unge kvinner og kvinner som tror de er kommet i overgangsalderen som oppdager svangerskapet sent.
  • Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

– Legen snudde skjermen mot meg, og sa at jeg skulle bli mamma om cirka tre måneder, forteller Tina Borger.

Hun forteller at hun knakk fullstendig sammen, og tenkte at livet hennes lå i grus den dagen på sykehuset i Elverum.

– Jeg tenkte at dette klarer jeg ikke. Men helsesøsteren beroliget meg, forteller Borger.

16— åringen hadde hatt blødninger som vanlig frem til dette tidspunktet, og hadde bare lagt på seg 2,5 kilo. Hun hadde ikke noen babykul på magen, og heller ingen av de vanlige svangerskapsplagene.

Trodde spark var luft i magen

– I ettertid kom jeg på at jeg hadde begynt å spise mer frukt etter at jeg ble gravid. Og at det jeg trodde var luft i magen nok var babyens spark, forteller hun.

Les også:

Så mye bør barnet ditt sove på dagtid

10 ting gravide fortjener

Helsepersonell har fortalt henne at sånt kan skje.

Hun var ikke sammen med barnefaren, men han var en av de første som fikk vite om graviditeten. Foreldrene ble glade. Reaksjonene på skolen var delte – noen ble glade, andre sinte og syntes det var tåpelig at hun skulle bli mamma.

Isak Leander ble født til termin, og fødselen var kjapt unnagjort. Mammarollen har vært bedre enn den unge moren enn hva hun hadde forventet.

– Det har gått fint! Jeg stortrives som mamma, sier hun.

Jordmorforeningen: Det var vanligere før

Kirsten Jørgensen, leder for Jordmorforeningen, har inntrykk av at de fleste kvinner finner ut at de er gravid ganske tidlig.

– Det er ikke vanlig at kvinner går over halve svangerskapet før de oppdager at de er gravide, men det skjer, sier hun.

Når Babyverden forteller at vi har hørt om mange som oppdaget svangerskapet sent, er Jørgensen overrasket.

– Ja, det er overraskende. I min karrière har jeg møtt noen, men ikke mange kvinner som har opplevd dette. Jeg trodde det var vanligere før, sier hun.

Legen: Du er veldig gravid!

Veronica Kristiansen har en lignende historie. Hun hadde alltid hatt ganske uregelmessig menstruasjon, og

Veronica Kristiansen og Lucas 3,5 år.

tenkte ikke noe over at den ble borte over lengre tid. Men til slutt tok hun en graviditetstest , nærmest litt spontant. Det viste seg at 21-åringen var gravid.

Fordi hun ikke visste hvor langt hun var kommet, ble hun henvist til tidlig ultralyd.

— Legen prøvde først innvendig ultralyd, men utbrøt «Oj, ja, du er gravid, men du er veldig gravid. Jeg tror vi må prøve utvendig ultralyd i stedet». Både han og jeg ble overrasket. Jeg var 23+3 uker gravid! Det var et ganske stort sjokk. Jeg var ikke klar til å bli mamma, forteller Kristiansen.

Les hele artikkelen her.

Alle kvinner er forskjellige, alle svangerskap er forskjellige

Kirsten Jørgensen, lederen for Jordmorforeningen, har erfaring med at det er oftere unge kvinner og kvinner som tror de er kommet i overgangsalderen som oppdager svangerskapet sent.

– Kanskje er det ting i livene deres som gjør det vanskelig å skjønne at de er gravide, eller at de ikke ønsker å innse det, sier Jørgensen, og presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om disse kvinnenes historier.

Alle kvinner er forskjellige, alle svangerskap er forskjellige, og alle fødsler er forskjellige.

– Noen merker nesten ikke at de er gravide, også om de vet at de er det. Enkelte kan ha blødninger på samme tidspunkt som forventet mens flere måneder inn i svangerskapet. Og da kan man jo tro at man ikke er gravid, sier Jørgensen.

Frem til halvgått svangerskap kan også gravidkulen være godt gjemt – særlig om man er overvektig.

Førstegangsgravide kjenner ofte ikke spark før etter rundt halvgått svangerskap. Og det er lettere å kjenne igjen spark om man har ventet på å kjenne dem.

– Det er ikke uvanlig å tro at tidlige spark bare er luftsmerter i første svangerskap, men etter hvert blir jo sparkene tydeligere, sier Jørgensen.

Om alkohol: - Gjort er gjort

Desto viktigere blir det med tett oppfølging resten av svangerskapet.

– Det er jo et sjokk å oppdage svangerskapet så sent. Mange opplever nok at de ikke får forberedt seg nok, sier Jørgensen.

Gravide skal ikke drikke alkohol eller røyke, og de skal leve sunt og unngå visse matvarer. Men hva når man ikke vet at man er gravid?

– Jeg tror ikke kvinner bevisst vil skade barnet sitt. Hadde de ant at de var gravide, ville de unngått for eksempel alkohol. Så jeg tror det er viktig å ikke gi dem enda dårligere samvittighet for ting de ikke kan gjøre noe med nå likevel, sier Jørgensen.

Hun sier at selv om det er nulltoleranse for alkoholbruk i svangerskapet, og det er viktig å leve sunt, så tåler fostre ofte mer enn man tror.

– Det nytter uansett lite – gjort er gjort. I møte med kvinnen ville jeg heller prøvd å dempe den dårlige samvittigheten, og fokusert på hva hun kan gjøre nå og framover, sier lederen av Jordmorforeningen.

Les også:

Jeg ble mobbet fordi jeg var gravid

Legen trodde ikke jeg var gravid!

Susan blødde hver fjerde uke i graviditeten

Artikkelen er skrevet av Babyverden.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Publisert: