Fikk hakeslepp av pakken mot ledighet

Budskapet fra landets største opposisjonsparti var i budsjettdebatten i Stortinget ikke til å ta feil av. Pilene peker feil vei og det skapes ikke jobber på denne regjeringens vakt.

IKKE IMPONERT: Jette Christensen og Jonas Gahr Støre i Ap var ikke imponert over regjeringens tiltakspakke til et kriserammet næringsliv i sør og vest. Håvard Bjelland (Arkiv)

Tiltakspakken til Sørlandet og Vestlandet på fire milliarder kroner fikk hard medfart av opposisjonen på Stortinget.

– Jeg holdt på å få hakeslepp da jeg så dette, sier Jette Christensen (Ap).

– At regjeringen har frekkhet nok til å kutte med en milliard i den situasjonen vi står i nå, fortsetter hun med henvisning til at regjeringen i sitt reviderte budsjett økte tiltakspakken til fem milliarder kroner.

Ikke overraskende fikk Christensen støtte av sin partileder.
– Det er bra det er en tiltakspakke. Den er litt beskjeden og litt preget av det nå går over, sier partileder Jonas Gahr Støre.
Han omtaler den økonomiske situasjonen som fortsatt alvorlig.

Les også

– Godt noen tør å satse på offshore

Støre mener det er urovekkende at sysselsettingen går ned.

– Vi har en befolkning som øker med en del tusen hvert år, men det blir færre i arbeidsmarkedet, sier Støre. Han mener at det ikke skapes arbeidsplasser i privat sektor i Norge nå.

– Det er de små- og mellomstore bedriftene som er jobbskapingsmaskinene i Norge. De ansetter ikke nå. At det ikke skjer i leverandørindustrien, kan vi forstå, men i store deler av økonomien som regjeringen mener går bra, er det også nesten ikke nyansettelser. Det er alvorlig.

Les også

Millionar til vedlikehald på Vestlandet

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken om at tiltakspakken er for beskjeden.

– Det er akkurat det samme som vi la inn i fjorårets statsbudsjett. Men så la vi en milliard ekstra i revidert budsjett. Vi vil se an utviklingen i norsk økonomi. Og hvis det viser seg at det trengs sterkere lut i revidert nasjonalbudsjett, så vil vi sørge for det, sier Solberg.

Etter revidert budsjett tidligere i år avslørte Stavanger Aftenblad at store deler av tiltakspakken på fem milliarder gikk til andre områder i landet. Nå sier Solberg at satsingen skal bli mer målrettet.

– I fjor var vi litt redd for at økningen på Sørlandet og Vestlandet ville gi ringvirkninger i resten av landet. Nå ser vi at det er konsentrert i de fylkene. Derfor er pakken enda mer konsentrert til de områdene, sier statsministeren.