Frp går mot egen regjering om kystjegere

Frp på Stortinget går i forsvarsforhandlingene mot sin egen regjerings forslag om å legge ned Kystjegerkommandoen.

Publisert Publisert

SIER NEI: Frps stortingsgruppe går mot regjeringens forslag om å legge ned Kystjegerkommandoen, ifølge partiets forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring Gjedde. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Å bevare denne avdelingen har vært et gjennomgående krav og ønske fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, ifølge partiets forsvarspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde.

– Vi har spilt det inn i de forhandlingene som pågår og håper flertallet støtter oss i det. Det er et hovedkrav for oss, sier han til NTB.

Tybring-Gjedde mener det ikke er problematisk at stortingsgruppen nå er på kollisjonskurs med sin egen regjering.

– Jeg synes ikke det. I utgangspunktet er det Stortinget som bestemmer hva regjeringen skal gjøre, og ikke motsatt, sier han.

– Jeg kan selvsagt ikke vite om vi får gjennomslag for dette, men det er et viktig innspill i forhandlingene.

Det var nettstedet aldrimer.no som først meldte at Frp på Stortinget går mot regjeringens forslag i langtidsplanen for Forsvaret om å legge ned Kystjegerkommandoen (KJK).

Ikke bestemt hvor

I et møte torsdag skal partiet ha signalisert et ønske om å flytte på KJK i stedet for å legge ned avdelingen, skriver nettstedet.

– Vi ønsker ikke å legge ned en kapasitet, sier Tybring-Gjedde.

Han understreker at Frps stortingspolitikere ikke har tatt stilling til hvor KJK eventuelt skal plasseres. Avdelingen holder i dag til utenfor Harstad.

Tybring-Gjedde bekrefter også et annet Frp-krav.

– Vi ønsker å etablere et investeringsfond for anskaffelse av forsvarsmateriell, sier han.

Uavhengig av utfallet av forsvarsforhandlingene om langtidsplanen, vil et forslag om dette bli fremmet i Stortinget når planen behandles.

– Det vil frigjøre 2–3 milliarder fra forsvarsbudsjettet til øving, drift og virksomhet, sier Tybring-Gjedde.

– Underlig

Saksordfører Anniken Huitfeldt (Ap) er overrasket over opplysningene om at Frp vil verne Kystjegerkommandoen.

– Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik har gjort det klart at Fremskrittspartiet står på regjeringens forslag til langtidsplan. Det er underlig at det blir gjort forsøk på å lekke noe annet til pressen, sier hun til NTB.

Ap skal torsdag ha krevd ytterligere 900 millioner kroner fra regjeringen for at partiet skal gå videre i reelle forhandlinger, ifølge Aldrimer.

Samtalene er krevende, fordi planen griper rett inn i arbeidet med statsbudsjettet for neste år. Høyres forsvarspolitiske talsperson Øyvind Halleraker utelukker ikke økte bevilgninger til Forsvaret utover regjeringens forslag for 2017.

– Det kan godt hende vi må plusse på noen kroner, sier han.

SV står utenfor samtalene, mens Sp, Venstre og KrF nå er med igjen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) følger nøye med på forhandlingene i Stortinget og møtte torsdag blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Publisert