Fengselspresten klar til å snakke med terrorsiktet

Fengselspresten på Ila er den eneste terrorsiktede Anders Behring Breivik kan få snakke med utenom politi, egen advokat og fengselsbetjenter mens han sitter i isolasjon.

FENGSELSPRESTEN: Cato Kristiansen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Breivik ble tirsdag kveld overført til Ila fengsel og forvaringsanstalt. Dersom han ønsker det, har han krav på å få møte fengselspresten, Cato Kristiansen.

— Han har akkurat kommet til oss, og jeg vet ikke om han vil gjøre bruk av mine tjenester. Jeg vil være avventende foreløpig. Så får vi se når det har gått litt tid, sier Kristiansen.

Han sier til ostlendingen.no at han neppe tror at Breivik vil få noen status i fengselet.

Les også

[No available link text]

— Statusen vil neppe bli særlig høy, dersom han får noen status i det hele tatt. Selv de mest hardbarkede kriminelle stiller seg helt uforstående til det som har skjedd. Vi har selvsagt noen som kan være enig i synspunkt rundt innvandring, men ingen har vært i nærheten av å støtte dette. Så gale er ikke mennesker her på Ila, sier Kristiansen.

- Djevelsk handling

Han sier at han ikke tror det blir lett å møte mannen som står bak likvideringen av uskyldige unge på Utøya og terrorbomben i Oslo.

— Det vi gjør, er fundert på et kristent humanistisk menneskesyn. Det er ufravikelig, selv om det kan sitte langt inne. Breivik blir jo nesten den personifiserte ondskap, men han er ingen djevel. Han har gjort djevelske handlinger, sier presten.

Han sier også at kriminalomsorgen neppe har blitt så utfordret i sin historie, og at det er viktig å holde hodet kaldt.

— Midt i all faenskapen er det et menneske. Hvor eller når vi finner det, er ikke godt å si, men det finnes der inne.

Tunge dager

De innsatte på Ila fengsel har hatt tunge dager etter terrorangrepene, sier han.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Veldig mange har reagert kraftig og hatt tunge dager. Det har vært grått mange tårer blant hardbarkede kriminelle over det som har skjedd. Mange har hatt behov for å snakke. Ingen her inne er laget av stein, selv om det kan virke slik, sier fengselspresten.Søndag ble det gjennomført en minnemarkering i fengselet. Over halvparten av de innsatte møtte opp.

HER SKAL HAN SITTE: Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt er et fengsel på Ila i Bærum kommune i Akershus. Etter krigen skiftet Grini navn til Ilebu fengsel og ble fra 8. mai 1945 leir for vareteksfengslede og dømte landssvikere. Fra 1951 ble Ila sikringsanstalt, et fengsel for fanger som var idømt sikring i tillegg til straff. Fengselet har rundt 130 fanger.
Publisert: