- Ja, vi endrer klimaet

FNs klimapanel levner liten tvil: Det er «ekstremt sannsynlig» at menneskene bidrar til oppvarming av kloden og flere ekstreme værtyper. Men forskerne advarer mot såkalt klimamanipulering i ny rapport.

EKSTREMVÆR: Forskerne er mer sikre enn noen gang på at menneskene bidrar til global temperaturøkning. Her fra Lake Michigan 12. september i år.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Fredag formiddag presenterer FNs klimapanel (IPCC) den femte hovedrapporten. Et utkast til sammendragsrapport som BT har fått tilgang til, viser at forskerne er mer sikre enn noen gang på at menneskene bidrar til global temperaturøkning.

Klikk for større versjon. GRAFIKK: Kay Åge Strøm-Grøtan
Klikk for større versjon. GRAFIKK: Kay Åge Strøm-Grøtan
Klikk for større versjon. GRAFIKK: Kay Åge Strøm-Grøtan
Klikk for større versjon. GRAFIKK: Kay Åge Strøm-Grøtan

Sannsynligheten er tallfestet til 95 prosent, som i klimapanelets språk betyr at den menneskelige medvirkningen er «ekstremt sannsynlig».

Se de viktigste konklusjonene i grafikken (klikk på bildene til venstre).

Lederen av klimapanelet, indiske Rajendra Pachauri, har omtalt den nye rapporten som et «landemerke».

Finsliper teksten

Forskere og utsendinger fra 111 land har de siste dagene jobbet på spreng bak lukkede dører i Stockholm for å finsnekre den endelige sammendragsrapporten som inneholder den mest oppdaterte kunnskapen om endringene i klimasystemet.

De vitenskapelige hovedkonklusjonene er ikke oppe til diskusjon, tautrekkingen i innspurten handler om setninger og formuleringer i denne rapporten som er skrevet for politikere og lekfolk. Rapportene som ser på effektene av klimaendringene og mulige tiltak, kommer først til neste år.

I den nye rapporten har klimaforskerne og FN-panelet vurdert fire forskjellige scenarier, eller såkalte utslippsbaner.

  • Hvis utslippene fortsetter å øke i samme takt som i dag, med tung avhengighet av fossile brensler, vil den gjennomsnittlige overflatetemperaturen på jorden øke med mellom 2,6 og 4,8 grader til perioden 2081-2100.
  • Oppvarmingen vil bli mest dramatisk i de nordlige, polare områdene. Her kan temperaturøkningen nærme seg ti grader.
    Men det finnes også mer levelige fremtidsutsikter hvis verden kutter utslippene av klimagasser som karbondioksid (CO2) og metan. Den «snilleste» utviklingsbanen peker i retning av en oppvarming på «bare» én grad fra midten av dette århundret. Men da må utslippene nå toppen i 2020, deretter synke og senere bli negative, det vil si at det må utvikles metoder for å fange CO2.

Nei til nødløsning

For aller første gang har klimapanelet også vurdert de såkalte science fiction-løsningene for å bremse den globale oppvarmingen. Plan B-løsningen inkluderer alt fra å bombardere stratosfæren med svovel til utplassering av digre speil i verdensrommet, begge deler for å begrense solinnstrålingen til jorden.

I rapportutkastet som BT sitter på, mener klimapanelet at regulering av solinnstrålingen har potensial til å bremse oppvarmingen. Panelet vender likevel tommelen ned for såkalt geoengineering. Begrunnelsen er frykt for utilsiktede bivirkninger og langsiktige, globale konsekvenser for det globale klimasystemet, for eksempel vannets kretsløp. Klimapanelet mener kunstig regulering av solinnstrålingen også kan være et sjansespill fordi systemene — og dermed effekten - kan bli skrudd av.

Les også

Avviser global nedkjøling

Les også

Drastisk plan B

— Vi er glad for at panelet dropper klimamanipulering som løsning. Det er risikosport av verste sort, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Utfordrer Solberg

Han mener den nye rapporten umiddelbart bør få konsekvenser for regjeringsforhandlingene på borgerlig side.

— Det viktigste med den nye klimarapporten er at forskerne er enda sikrere på at menneskene forandrer klimaet, og at det haster med å få kuttet utslippene. Her har vi store forventninger til Høyre som gjennom hele valgkampen og i begge klimaforlikene fremmet forslag som var mer ambisiøse enn det den rødgrønne regjeringen, anført av Ap, var villig til, Det gir grunn til å forvente en langt mer offensiv klimapolitikk fra den nye regjeringen, sier Haltbrekken.

Forsiden av den nye rapporten prydes for øvrig av et bilde av Folgefonna. En rekke norske forskere har deltatt i arbeidet. Blant bidragsyterne er ekspertise fra Bjerknessenteret i Bergen, partnerinstitusjonene Nansensenteret, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen og UNI Research.

Publisert: