- Snakk med de ensomme i påsken

Steinar Halleland var selv svært ensom. Nå er han redd andre skal bli syke i høytiden.

UT AV ENSOMHETEN: Steinar Halleland startet Venneklubben på Facebook for å hjelpe andre ut av ensomheten han selv hadde kjent på kroppen. Nå holder han foredrag om ensomhet. Tommy Ellingsen, Stavanger Aftenblad (arkiv)

I 2011 gikk Steinar Halleland ut i Stavanger Aftenblad og sa at han var ensom og søkte venner. Responsen var enorm og ikke lenge etterpå var «Venneklubben» et faktum. De ikkekommersielle venneklubbene har spredd seg, også til Bergen, men Halleland tenker med gru på dem som ikke har noen å være med i påsken.

— Det er kollosalt mange som sliter i høytiden. Det er mange fridager, og da er det lett å bli sittende alene hjemme, sier Helleland.

Han har en klar oppfordring til de som ser eller vet om noen de tror er ensomme i påsken.

— Det du bør gjøre, er å ta kontakt. Ikke vær redd for å slå av en liten prat, hvis du ser noen som er ensomme, sier Halleland.

- Kom deg ut

Men hva er ensom? Når er noen det? Noen trives godt i sitt eget selskap, mens for andre har det gått for langt.

— Det er helt umulig å vite. Kanskje noen trives med å være alene, men for mange er spørsmålet hvor lenge du trives med det. I høytiden er det veldig mye som er stengt også. Torsdag, fredag, søndag og mandag er nesten alt stengt. Det er bare noen timer på lørdagen der butikkene er åpne. Det kan bli vanskelig for de som er ensomme, sier Halleland.

Selv gikk han ut på aller bredeste vis, i Rogalands største avis, og sa han var ensom. Den taktikken passer ikke for alle.

— Det er kanskje lett for noen og ikke for andre. Det jeg vil si til dem som er ensomme og sitter hjemme i påsken, det er: «Kom deg ut!» Hvis du bor i en by, hvorfor ikke ringe på en dør? Ta en avtale med naboene, der noen er hjemme, og møtes ved en benk for noen boller, for eksempel. Det verste er å sitte alene hjemme, sier Halleland.

Den onde sirkelen av ensomhet

Torsdag holdt han foredrag om ensomhet i Stavanger. Der fikk han spørsmål om den onde sirkelen ensomme kan komme inn i.

— Når du begynner å tenke tanker som «Jeg er ikke verdt noen ting» eller at det er en grunn for at ingen vil være med deg, da er du inne i en ond spiral. Da er det lett for at det ikke er noen positivitet i livet. Da er du på vei til å bli alvorlig syk, sier Halleland.

Det er det han er opptatt av. Å unngå at folk blir syke.

Ofte skaper andres lykke og forandret livsløp ensomhet hos andre.

— Mange er ensomme i hverdagen, fordi de har venner som er gifte eller samboere. De ønsker ikke å være det femte hjulet på vognen og vil ikke trenge seg på. Da blir de ensomme, fordi de ikke lenger har noen å være med. Så blir de sittende alene, sier Halleland.

Han oppfordrer folk til å holde øyner og ører åpne i påsken.

— Det står ikke skrevet i pannen på folk at de er ensomme, så ingen kan vite det, sier han.

Selv ser han frem til en fin høytid, med sin aller nærmeste.

— Jeg skal være hjemme og sønnen min kommer på besøk. Han skal begynne på videregående i år, og det er mye lekser for tiden, så det er ikke så mye vi rekker å være sammen. Men i påsken, da får vi tid til det, sier Steinar Halleland.