- Jeg ser frem til å jobbe med dem

Regjeringen fikk tre nye fjes på dagens ekstraordinære statsråd på Slottet.

Publisert Publisert

PÅ SLOTTET: Her er statsminister Erna Solberg (H) sammen med de tre nye statsrådene; Frank Bakke Jensen (H), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

  • NTB

Det ble holdt ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 16.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) går ut av regjeringen. De erstattes av to partifeller, henholdsvis Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes. Frank Bakke Jensen (H) går inn for EØS-og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H).

Både Lien og Anundsen skal selv ha ønsket avløsing, av hensyn til familien.

Den siste statsråden som ble bekreftet, Frank Bakke-Jensen, er fra Båtsfjord i Finnmark og har sittet i næringskomiteen på Stortinget siden 2009.

– Vemodig å takke av

– Jeg ser frem til å jobbe sammen med dem, sa Solberg utenfor slottet tirsdag ettermiddag.

Samtidig er det vemodig å takke av de tre andre, sier statsministeren.

– Det er vemodig å takke av tre flinke statsråder. Det er tre statsråder som har stått på de siste årene. med stor iver og som er store arbeidsytere. Vi har i regjeringen ikke bare hvert vårt, men jobber også sammen. Alle tre har bidratt til dette, sier Erna Solberg under pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Tord Lien ønsket selv å gå av og begrunnet det med hensynet til familien, sa Erna Solberg under pressekonferansen.

– Jeg har satt stor pris på det arbeidet som Tord har gjort, en utrettelig innsats for flere norske arbeidsplasser, sa hun.

– En bragd å bli gjenvalgt gang på gang

Om påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) pekte Solberg på at han har vært ordfører i hjemkommunen Os i hele 17 år

– Det er en bragd å bli gjenvalgt så mange ganger, og nesten gjøre det bedre hver gang, sa Solberg.

Utnevnelsene har vakt kritikk fra regjeringens samarbeidspartnere. Statsministeren sier at det ikke er tvil om at de nye statsrådene fra Frp har en historie, men at de må forholde seg til regjeringens politikk.

– Det er klart at de må styre på en politikk som er annerledes enn de har uttalt seg om tidligere, kommenterte Solberg under pressekonferansen tirsdag.

Det er slik at noe av kritikken kan komme litt tidlig istedenfor å vente på hva de som blir statsråder svarer selv, sa Solberg.

– Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal det gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sier Solberg.

– Det er slik at regjeringen bygger på forsterkninger av klimaforliket og at klimaendringene er menneskeskapte. Det må statsråder som går inn i denne regjeringen forholde seg til, sier Solberg.

Les også

Dette forventer de av statsråd Søviknes

PÅ VEI UT: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker skal være på vei ut av regjeringen, ifølge NRK. Her er hun under fredsprisutdelingen tidligere i desember. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Scanpix

Blir fylkesmann i Troms

Elisabeth Aspaker har vært EØS- og EU-minister i Erna Solbergs regjering siden desember 2015. Før det var hun fiskeriminister.

Hun ble allerede i 2014 utnevnt til ny fylkesmann i Troms, men da opplyste Kommunal- og regionaldepartementet at hun tidligst ville kunne tiltre etter at inneværende stortingsperiode var ferdig høsten 2017.

Aspaker ble innvalgt på Stortinget i 2005 og har også blant annet vært politisk rådgiver i Utdannings- og forskningsdepartementet og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

En rekke statssekretærer byttes også ut i forbindelse med statsrådskiftene. Blant dem er Gjermund Hagesæter (Frp) fra Hordaland, som var statssekretærer for justisminister Anders Anundsen (Frp). Han går nå tilbake til Stortinget.

Les også

Veien tilbake

Andre runde for Solberg

Det er andre gang statsminister Erna Solberg (H) gjør utskiftninger i regjeringslaget. For ett år siden forlot tre statsråder regjeringen.

Da tok Linda Hofstad Helleland (H) over som kulturminister etter Thorhild Widvey (H), Vidar Helgesen (H) som klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H), Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp) og Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister etter Sylvi Listhaug (Frp).

Listhaug tok over som statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet.

Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som europaminister.

Publisert