Stortingets presidentskap refset

Stortingets presidentskap og administrasjon måtte tåle kraftig kritikk i stortingssalen for håndteringen av byggeprosjektet som koster staten minst 700 millioner mer enn planlagt.

FÅR KJEFT: Stortingets president Olemic Thommessen og resten av presidentskapet og administrasjonen blir kritisert for dårlig kontroll med kostnadene av byggeprosjektene rundt Løvebakken. Terje Bendiksby / NTB scanpix

NTB

Det er først og fremst byggherren som er ansvarlig for situasjonen, og byggherre er presidentskapet og administrasjonen, understreket leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) da han la frem innstillingen om budsjettet for Stortinget for 2017.

– Det er alvorlige mangler i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet, sa han.

Han viste til at komiteen ba om å bli holdt løpende orientert om prosjektet da den i fjor fikk vite at det ble flere hundre millioner kroner dyrere enn først planlagt. Likevel ble den orientert om ytterligere utgiftsøkning på 2017-budsjettet først få dager før regjeringen la frem budsjettet.

– Komiteen konstaterer at den ikke er blitt orientert, sa Kolberg.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har besluttet å be riksrevisjonen granske hele byggesprekken.

Stortingets presidentskap har på sin side saksøkt entreprenøren Multiconsult.

Rehabiliteringen av Stortingets kontorbygg i Prinsens gate 26 og bygging av ny innkjørsel til stortingsgarasjen skulle koste 1,1 milliarder kroner, men det siste anslaget er at regningen ender på 1,8 milliarder kroner.