Prisen på strøm faller

Prisen på strøm faller. Det skyldes en kombinasjon av god magasinbeholdning, mildt vær, lavere forbruk og fall i prisen på utslippskvoter.

NTB

Prisen på utslippskvoter falt med hele 18 kroner til 165 kroner/tonn den siste uka. Prisen har ikke vært så lav siden oktober i fjor, ifølge Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Varm vinter

I uka som gikk var temperaturene i Norge 2 til 5 grader høyere enn normalt. Slikt gir et direkte, positivt utslag på strømregningen til sluttbrukerne.

I Midt- og Nord-Norge sank børsprisen på elektrisk strøm med 3 øre per kilowattime den siste uka, til 35 øre/kWh. Nedgangen var noe mindre i Sør-Norge.

Alt tyder på fortsatt prisnedgang. I det finansielle markedet ble det den siste uka handlet strømkontrakter for andre kvartal i år til 33,7 øre per kilowattime. Det er en markert nedgang på 4,6 øre/kWh i løpet av en uke.

Lavere strømpris

Sluttbrukerprisene falt med 1,9 øre/kWh til 54,1 øre per kilowattime i gjennomsnitt for strømkunder med standard variabel kontrakt for uke 6, som er den første hele uka i februar.

Det er mulig å få den samme strømmen betydelig billigere. Bytte av strømleverandør tar et kvarter ved en PC, og kan gi fenomenal gevinst. I øyeblikket er det nemlig mer enn 15 øre forskjell mellom dyreste og billigste landsdekkende leverandør av standard variabel strøm. Det er svært mye, og gir utslag med flere tusenlapper på et normalt årsforbruk.

Spot rimeligst

Stadig flere går over fra standard variabel kontrakt til markedspriskontrakt (spot) i avtalen sin med kraftleverandøren. En markedspriskontrakt med et påslag på 1,9 øre ville den siste uka gitt en pris til en sluttbruker i Sør-Norge på 47,1 øre/kWh, som er en nedgang på 1,8 øre fra forrige uke. Samme kontrakt i Midt- og Nord-Norge ville gitt priser på 46,3 og 46,1 øre/kWh.

På spotpriser er det mulig å få avtaler med betydelig lavere påslag enn 1,9 øre/kWh.

Fastpriskontrakt er det ikke mange som inngår nå. Gjennomsnittsprisen for de fem landsdekkende selskapene som tilbyr 3-års fastpriskontrakt er 54,9 øre/kWh.