Stikk mot kolikk

Nålestikk i leggen kan i beste fall redde nattesøvnen for hylende småbarn og stuptrøtte foreldre. Norske leger jakter på kolikkens løsning.

Tor Høvik

Margunn Ree Michelsen

Skjønne Lisa Bergsland Rognstad (litt over seks uker) ligger smilende på mors arm. At foreldrene innimellom kaller henne for Bin Laden er nesten uforståelig, med mindre en selv har opplevd hylende spedbarn med kolikksmerter.

Hun og mamma Annette er hos lege og akupunktør Jon Schjelderup ved Idrettsveien allmennpraksis. Lisa skal være med i et norsk forskningsprosjekt der effekten av akupunkturbehandling mot spedbarnskolikk skal studeres.

Nåler i ST36

I dag er det bare kartlegging som står på timeplanen. Deretter skal Lisas foreldre fylle ut et to døgns gråteskjema før de igjen tar henne med på nytt legebesøk. Kanskje blir hun ett av 100 småbarn som skal stikkes med nåler for å se om det hjelper mot kolikksmertene. Eller muligens kommer hun i kontrollgruppen som også skal bestå av 100.

13 leger, alle spesialister i allmennmedisin og med videreutdanning i medisinsk akupunktur, skal delta i forskningsprosjektet som skal gå over to år.

– Selve behandlingen går ut på å stikke nåler i punktet som kalles for ST36. Det ligger på utsiden av leggen, like under kneet, forteller Jon Schjelderup. Han tok sin avsluttende akupunktureksamen for ca. ett år siden. Selv har han mest akupunkturerfaring med smertelindring av muskellidelser.

Nålen mot kolikksmertene skal sitte i punktet i et halvt minutt før den tas ut igjen. Behandlingen gjentas tre dager på rad. Foreldrenes oppgave er å fylle ut gråteskjema.

Blindtest

– Foreldrene vet ikke om barna får behandling eller ikke. Vi tegner et rødt tusjmerke på stikkepunktet på alle barna, og alle får på plaster etterpå, forteller legen.

Ifølge Schjelderup er det gjort noen få studier når det gjelder akupunktur og spedbarnskolikk. En studie ved Göteborgs Universitet hadde med 40 kolikkbarn der halvparten fikk stimulert et annet akupunkturpunkt. Den konkluderte med at akupunktur kan lindre gråt og smerterelatert atferd uten bivirkninger.

– En litt liten studie. Vi håper på at vår undersøkelse kan bekrefte eller avkrefte hypotesen om at akupunkturbehandling har effekt utover en placeboeffekt, sier han.

Hylende spedbarn

Annette Bergsland Rognstad forteller om en liten jente som sover store deler av dagen fordi hun gråter når hun skulle ha sovet.

– Enten begynner hun i 11–12 tiden om natten og gråter til morgenen, eller så starter gråtingen ved syv-åttetiden og varer til midnatt. Hun blir helt utkjørt, stakkars, sier hun og stryker nurket på kinnet.

Rognstad har selv erfaringer med akupunktur fra tiden da hun bodde i Kina og England. Hun har god tro på at akupunktur kan hjelpe skrikende småbarn, og håpet er at Lisa kommer i behandlingsgruppen.

Initiativtaker til studien er lege og akupunktør Holgeir Skjeie i Kristiansand. Han har brukt akupunkturbehandling siden 1991, også mot spedbarnskolikk.

Kan ikke tro, må vite

– Erfaringen min sier at det har en effekt, men det er ikke godt nok for en medisiner. Vi kan ikke tro, vi må vite, sier Skjeie.

Hans erfaring er at kolleger aksepterer alternativ behandling så lenge det finnes vitenskapelig dokumentasjon på effekten.

Forskningsprosjektet har veiledere fra Universitetet i Oslo, og har foreløpig blitt tildelt en halv million kroner i stipendmidler som skal brukes til tilrettelegging av prosjektet. Legene som deltar i prosjektet gjør foreløpig jobben i god norsk dugnadsånd, ifølge Skjeie.

Legene Khoa Duong på Askøy og Margaret Hauderowicz i Vik i Sogn er også med i forskningsprosjektet.

Tor Høvik