Ser du fotgjengeren som går langs veien?

Se forskjellen med og uten refleks.

  • Glen Musk (foto)
  • Camilla Kilnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I dag arrangeres den nasjonale refleksdagen rundt omkring i landet, skriver Adresseavisen.

— Krysser du en gate eller går langs en vei i mørket, må du sørge for å bli sett. Det gjør du best ved å bruke refleks. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent, sier distriksleder i Trygg Trafikk Knut Ove Børseth i en pressemelding.

Finn frem reflekser

Børseth og Adresseavisen laget i desember i fjor en video som illustrerer hvor vanskelig det er å se en fotgjenger når man går uten refleks. Se videoen i playervinduet øverst i artikkelen.

— Bruk ti minutter i kveld på å finne frem reflekser fra skuffer, skap og fjorårets yttertøy. Fest det på familiens jakker, vesker og sekker, oppfordrer Børseth.

Les også

Denne bilen kan du parkere med mobilen

Har laget egen refleks

Bakgrunnen for Refleksdagen er den nasjonale målsettingen om refleksbruk. Den sier at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks på landet innen 2018. I fjor brukte 32 prosent av den voksne befolkningen refleks.

Hvert år produseres en egen refleks til den nasjonale refleksdagen. I år er det musikk— og kunstkollektivet Apparatjik som har designet refleksene.

Store nasjonale forskjeller på hvordan barna sikres:

Les også

Her er de dårligst til å sikre barna i bilen

Vil gjerne ha reflekspåbud

Untitled-1.jpg

Kjører du i 50 kilometer i timen med nærlys, ser du en person uten refleks på 25 til 30 meters avstand. Det tilsvarer en reaksjonstid på to sekunder.— Kjører du over 30 kilometer i timen og treffer en fotgjenger, vil det mest sannsynlig medføre alvorlig ulykke, sa Børseth til Adresseavisen i fjor.

Han ser gjerne at refleks blir påbudt. Det er innført i Finland. Dersom en person har refleks vil vedkommende være synlig på en avstand på 140 meter. Det gir en reaksjontid på ti sekunder.

— Denne «skal bare»-holdningen er et problem. «Jeg skal bare på butikken eller trening». Den må vi til livs, fastslår Børseth.

Mer om sikkethet i trafikken:

Les også

Slik oppfører vi oss annerledes når vi kjører i ferien

Les også

Er du utstyrt for en punktering?

Les også

Dropper du å bruke blinklys? Det kan være farlig

Les også

Hevder dingser i frontruta kan være livsfarlige

Les mer om bil:

Publisert: